DS: Niko nije polagao prijemni za nastavnika hemije na Univerzitetu u Novom Sadu - uskoro škole bez nastavnika 1Devojčice u crvenom Foto: Z. S. M.

Na Univerzitetu u Novom Sadu, za studijski program koji školuje nastavnike hemije – nije se prijavio nijedan maturant. Kada se na to doda jedan prijavljeni u Beogradu – katastrofa je potpuna, saopštavaju iz Demokratske stranke.

Većina fakulteta u Srbiji ili nije ni imala ili je ukinula nastavne smerove na osnovnim akademskim studijama, ostavljajući samo master studije ili kao modul nekog drugog smera za one koji žele da rade u prosveti, objašnjavaju demokrate.

– Zbog toga se kod ovogodišnjeg upisa na osnovne akademske studije ni ne vide u potpunosti razmere katastrofe koja je pred vratima, a zbog koje škole neće imati koga da zaposle prvo na mestima nastavnika prirodnih, a potom i društvenih nauka. Tek posle upisa na master studije, biće jasno da je interesovanje i za ostale nastavne smerove – izuzetno malo, gotovo nepostojeće. Niske plate, fizički napadi na nastavnike, neadekvatna oprema i ogromna administracija i komplikovane procedure su uzroci zbog kojih skoro niko više neće da radi u prosveti – saopštili su iz DS-a.

Nakon niza godina loših upisa na nastavne smerove, sada smo konačno dotakli dno, ali kako ističu, nažalost, to nikoga u Vladi Srbije nije uznemrilo, naprotiv, ni ministarka prosvete ni premijer nisu ni reagovali na najavu gašenja škola, zbog nedostatka nastavnika, a kamoli ponudili mere za rešenje ovog gorućeg problema.

Zbog toga Resorni odbor za obrazovanje DS smatra da jedino korenite promene u Ministarstvu prosvete i generalno vlasti u Srbiji su jedina šansa da naš obrazovni sistem preživi.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari