Nije Vojislav Šešelj predložio svoju suprugu Jadranku za predsedničkog kandidata nego sam je ja predložio na Predsedničkom kolegijumu. Ona je žena koja je svoju hrabrost dokazala u poslednjih deset godina zatočeništva svog supruga. Borila se za svoju porodicu u najtežim vremenima, kada su joj Nikolić i Vučić okrenuli leđa.

Privržena je idejama SRS i mislim da apsolutno zaslužuje poverenje da bude naš kandidat za predsednika Srbije. Uveren sam da će na tim izborima da pobedi – kaže za Danas Aleksandar Martinović, potpredsednik Srpske radikalne stranke, negirajući da je Šešelj smatrao da je Jadranka bolji predsednički kandidat od njega.

  • Da li je cilj njene kandidature zapravo novac, namenjen za učešće u izbornoj trci?

– Srpski narod je uvek kroz istoriju negovao kult hrabre, odlučne i verne žene. To pokazuje primer majke Jugovića, majke Janković Stojana, žene heroja sa Solunskog fronta Milunke Savić. I Jadranka Šešelj je žena heroj, jer je u veoma teškim životnim okolnostima, uspela da sačuva svoju porodicu, što je danas u Srbiji izuzetno teško. Ona je simbol vrednosti koje promovišu radikali, a to su iskrenost, posvećenost, odanost, doslednost.

  • Ako ona ne prođe u drugi izborni krug, a prema svim analizama u njega ulaze Nikolić i Tadić, koga ćete vi podržati?

– SRS ima svog predsedničkog kandidata, a to je Jadranka Šešelj. Nameravamo da podržimo isključivo nju.

  • Razmišljate li s kim biste mogli u koaliciju nakon izbora?

– Nikada nismo išli na izbore da se to dopadne bilo kojoj drugoj političkoj stranci. Nameravamo da idemo u koaliciju s narodom. Dakle, nema saradnje sa strankama koje se zalažu za ulazak Srbije u EU.

  • Naprednjaci vas optužuju da radite za DS i čak se spominje da demokrate finansiraju vašu kampanju. Ima li istine u tome?

– Istina je da je Boris Tadić formirao SNS uz pomoć Zapada i domaćih tajkuna. Tadićev režim je omogućio Nikoliću da pokrade mandate SRS-u. Vreme je pokazalo da Nikolić i Tadić vode potpuno identičnu politiku, a to je politika da EU nema alternativu. I jedni i drugi imaju gazde na Zapadu, u Vašingtonu i Briselu, i ne misle svojom glavom.

  • Kakav rezultat na parlamentarnim izborima očekujete ?

– Naravno, pobedu. Kampanju smo bazirali na priči o zaštiti naroda i države, na činjenici da je SRS poslednji stub odbrane nacionalnih i ekonomskih interesa Srbije. Očekujemo glas svih građana koji su nezadovoljni situacijom u Srbiji. Politika približavanja EU koju građanima nude Tadić i Nikolić uništila je srpsku privredu i dovela do odricanja od KiM. Najbolji dokaz za to je što i Tadić i Nikolić ne žele da se sprovedu lokalni izbori u južnoj pokrajini.

  • Stiče se utisak da kampanju vodite dosta mlako, da su izostali oni veliki skupovi po gradovima, koji su bili osobenost SRS?

– Sadašnja kampanja se ne razlikuje od ranijih. Obilazimo Srbiju od istoka do zapada, od severa do juga. Obići ćemo svaku opštinu i svaki grad i razgovarati s većinom građana. Jedino po čemu se u neku ruku razlikuje kampanja je što do sada nismo imali veliki broj spotova u medijima. Za razliku od DS i SNS, finansiramo se isključivo iz budžeta, a ne od mafijaša i tajkuna, odnosno iz inostranstva.

  • Nema ni starijih, prepoznatljivih kadrova SRS u kampanji. Da li je to došlo do raslojavanja u vašim redovima?

– Celokupna stranka je u kampanji. I mladi i stari. Svi su angažovani na različite načine – neko na tribinama, neko u medijima, a neko na mitinzima. Apsolutno nema nikakvog raslojavanja.

  • Da li je ova izborna kampanja prljavija od prethodnih?

– Građani sami mogu da procene ko vodi prljavu kampanju. SRS ne vodi prljavu kampanju. Trudimo se da objasnimo građanima da se jedino naša stranka zalaže za zaštitu njihovih interesa i interesa Srbije.

Šešelj se vraća ove godine

* Kako gledate na to što je vlast konačno ponudila garancije Tribunalu za povratak Šešelja? Da li u njihovoj ponudi ima i političkih razloga?

– To morate da pitate ljude iz vlasti. Radikali smatraju da je Vojislav Šešelj učinio sve da pobedi Haški tribunal, i on ga je pobedio dokazujući da je optužnica pisana u Beogradu i da je bila politički motivisana. Očekujem da se Vojislav Šešelj tokom 2012. vrati u Srbiju kao slobodan čovek.

Ekstra porez za tajkune

* Do sada smo mogli da čujemo samo šta SRS ne prihvata, ali ne i šta nudite građanima kao izlazak iz krize?

– Mi smo jedina stranka koja se zalaže za preraspodelu društvenog bogatstva s tajkuna na siromašnije slojeve građana uvođenjem ekstra poreza za privatne kompanije koje imaju godišnji prihod veći od 100 miliona evra, a ta sredstva bismo usmerili ka najugroženijim delovima društva. Zamrznućemo do 2014. godine kurs strane valute za građane koji su, od 1. januara 2008. do 1. januara 2012, uzeli kredite s hipotekarnim obezbeđenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari