– Predsednik Demokratske stranke dr Bojan Pajtić pokrenuo je pred Izvršnim odborom DS disciplinski postupak za isključenje člana DS Bojana Dimitrijevića zbog relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića, koji je sarađivao sa fašističkim režimom i nosi deo odgovornosti za žrtve građana Srbije u Drugom svetskom ratu, saopšteno je iz ove stranke.

„Demokratska stranka je svoje jasno antifašističko opredeljenje nebrojeno mnogo puta pokazala i potvrdila. Nijedan njen član, baš kao nijedan građanin Srbije, ne sme sebi davati za pravo da pronalazi opravdanja za one koji imaju simpatije i razumevanje za kolaboracioniste, kvislinge i saradnike okupatora. Antifašistička prošlost Demokratske stranke i, pre svega, žrtve najvećeg zla koje je svet ikada video mu ne smeju to dozvoliti“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, istoričar Bojan Dimitrijević dospeo je u fokus javnosti svojim zalaganjem za rehabilitaciju Nedića, nakon što je počeo ovaj postupak pred nadležnim sudom. Dimitrijević je nedavno tim povodom za naš list izjavioda podržava dijalog o istorijskom vremenu u kojem je Nedić bio predsednik vlade i da se zalaže za iznošenje istorijskih činjenica i to kao istoričar profesionalac pre svega. Podsetio je i da je član DS od njenog formiranja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari