Opozicija smatra da se Gašiću daju prevelika ovlašćenja 1Foto: Stefana Savić

Aleksandar Vulin, ministar odbrane pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da podrže predložene zakone i odluke iz oblasti odbrane čijom se primenom, kako je objasnio, dodatno uređuje i unapređuje sistem odbrane u svim njenim segmentima, kao i rad Bezbednosno-informativne agencije.

Poslanici vasti, već na početku najavili su da će podržati predložene zakone, dok je deo opozicije  negodovao zbog slanja naših vojnika u mirovne misije , dokapitalizacije naše vojne industrije  i uvođnja većih ovlašćenja  za ministra odbrane  Najveće primedbe opozicija je imala na  predloženi zakon o BIA ,a DS je čak zatražio povlačenje ovog zakona iz skupštinske procedure, jer će u protivnom usvajanjem zakona  direktor BIA Bratislav Gašić dobiti ogromnu moć i ovlašćenja bez ikakve kontrole.

„Angažovanje VS i pripadnika odbrane u multinacionalnim operacijama UN i EU je veoma značajno za našu spoljnu politiku i na taj način Srbija pokazuje da je važan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, a samim tim jača i svoj međunarodni ugled. U 2018. godini biće nastavljeno angažovanje u pet mirovnih misija ,pod komandom UN, kao i četiri multinacionalne operacije pod komandom EU”, rekao je Vulin i dodao da su za sprovođenje svih ovih operacija obezbeđena finansijska  sredstva iz budžeta.

Vulin je istakao da je Predlog zakona o vojnom obrazovanju za Srbiju od ogromnog značaja i da nam je potreban  Zakon o vojnom obrazovanju ,a vojno školske ustanove bi mogle da postanu integralni deo obrazovnog sistema Srbije. Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije obezbedilo bi se efikasnije funkcionisanje sistema odbrane, izvršavanje funkcije i zadataka VS, a kako je ministar objasnio neophodno je i da se usvoje izmene Zakona o BIA u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije i radi usklađivanja sa usvojenim novim zakonima, Zakonom o policiji, koji je stupio na snagu 5. februara 2016. godine i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Vojislav Šešelj, lider SRS usprotivio se učešću vojske Srbije u bilo kakvim mirovnim operacijama.

“Zašto bismo se borili protiv gusara koji su to postali jer im je neko razorio državu”, rekao je Šešelj  i  zatražio ukidanje  sindikata u vojsci i policiji , jer je to nespojivo sa  tim organizacijama . Odgovarajući na primedbe Šešelja ministar odbrane poijasnio je da VS ni u jednoj mirovnoj misiji nije uključena u borbena dejstva.

Zoran Živković, lider Nove stranke naveo je da je loše u predloženim zakonima to što  ministar odbrane dobija ovlašćenja iz nadležnosti Generalštaba i što će moći  da odlučuje o liustama unapređenja, a kao veliku nelogičnost u predloženom zakonu naveo je to što se neka mesta u vojsci po novim propisima mogu popuniti civilima.

„To znači da sutradan Dragica Nikolić može da  postane komandant brigade, ako to formacijsko mesto nije popunjeno oficirima“, rekao je Živković  koji se posebno usprotivio najavljenoj privatizaciji vojne industrije  koja inače  sasvim solidno posluje .On je rekao da je logičnije da strani kapital uđe u niški aerodrom , negoli u proizvodnju municije ,ali da je kod nas sve nelogično .

„Kod nas kupljeni avioni ne lete,stižu vozovima . Kod nas se u eri digitalizacije u vojsci uvodi  poziv pozivara,a direktor BIA sam bira koga će da zaposli i koliku platu će da mu da , kao da je reč o keramičarskoj radnji, a ne o državnoj instituciji“,  rekao je Živković, a na dobacivanja naprednjaka  o akciji Sablja uzvratio je da ako se neko boji sablje, boji se opravdano, jer će se ona sigurno vratiti.

Vulin je negirao da se povećavaju ovlašćenja ministra odbrane,a umanjuju nadležnosti  načelnika. Priznao je da u vojsci nedostaju oficiri ,ali  da to ne znači da će civili postati komandanti brigade . Osvrćući se na primedbe o kupovini polovnih aviona , Vulin je rekao da su ti avioni doleteli u Srbiju, ali da nisu u vazduhu mogli da budu remontovani .

„Da vi niste ostavili milijarde  dugova, možda  smo mogli da kupimo i nešto bolje ,ali i ovako kupili smo za mnogo manje para avione , koji su mnogo manje leteli nego oni koje je Hrvatska kupila“, rekao je  Vulin i objasnio da sve „pametne države  rade na dokapitalizaciji vojne industrije, a Srbija je pametna država“.

Na primedbe Živkovića o  ovlašćenjima  direktora BIA , reagovali su i poslanici vlasti. Tako je naprednjak Vladimir Đukanović rekao da kadrovi BIA koji su zapošljavani u vreme vlasti Živkovića sada pišu knjige kako su u BIA ubacivani strani agenti  i kako nije štićena država .

„Mi  želimo da štitimo državu, služba služi za to da štiti državu, a ne da radi za neke druge službe“, rekao je Đukanović ,dok je  Marjan Rističević konstatovao da su u vreme Živkovića letele samo ptice, jer ni motornog zmaja nisu mogli da kupe . Zbog dobacivanja  Živković je u toj polemici uspeo da zarade dve opomene .

Poslanik DS Radoslav Milojičić predložio je da se iz skupštinske procedure povuku izmene i dopune Zakona o BIA.

„Predloženim izmenama i dopunama Zakona o BIA direktor Agencije Bratislav Gašić imaće diskreciono pravo da zapošljava bez konkursa, bez konkursne komisije i to koga on poželi. Imaće pravo da odredi koeficijent i visinu plate svakom pripadniku BIA bez ikakve dodatne konsultacije i komisije“, rekao je Milojičić, dodajući da je najstrašnije to što će Gašić imati pravo da bude iznad odluke suda.Sporno je , kako je rekao , i to što će zakon sprovoditi  čovek sa krajnje sumnjivom biografijom  i koji nije kompetentan da se  bavi sistemom bezbednosti u celini .

Sanda Rašković Ivić, poslanica Pokreta za soas Srbije – NS primetila je da Srbija izvozi oružje u 60 zemalja i da za strane investitore i domaće tajkune nema  potrebe . Pitala je i  kako će Srbia kontrolisati šta će stranci da proizvode  ukoliko uđu u našu namensku industriju  i da joj nije poznato da je bilo koja zemlja svoju vojnu industriju  dokapitalizovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari