DS predlaže kako da se okonča školska godina u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Naravno.Kao da je polaganje male mature najvažnija stvar u državi.Ministar prikazuje sebe kao ubojitog radnika, da bi ostao i u narednoj vladi.A ovi docenti doktori koji se ne skidaju sa ekrana moraju našu decu da uvuku u svoje istraživanje, da sa njima eksperimentišu kako bi na toj temi i doktorirali do jeseni.Živela DS.Cenili ste intelektualce dok ste bili na vlasti, a ovi ne mogu da nas gledaju.

  2. Predlog je solidan ali ga treba nadograditi. Država forsira upis učenika u tzv. specijalna odeljenja. Moja ćerka je trenutno u specijalnom matematičkom. U specijalnim odeljenjima je gradivo mnogo teže a ocene se ne poklanjaju. Ćerka za 4 godine srednje ima ukupno 8 četvorki, ostale su petice. To je trebalo da se kompenzuje time što ima više znanja i trebalo je da kvalitetnije uradi prijemni. Sada je uskraćena za to. Predlog treba korigovati time da učenici u specijalnim odeljenjima u startu dobiju 20% dodatnih poena od maksimalnog broja poena na prijemnom na osnovu uspeha. Mislim da je ovo sasvim korektno i pošteno. U specijalnim se baš muče i trude i sada da im bude uskraćeno da pokažu znanje – to nije pošteno i nije korektno

    1. Dragane, ja razumem vas problem, ali resenje problema nosi druge probleme. Nije samo skola vase cerke “specijalna”. Ima jako puno specijalnih odeljenja sirom Srbije, zatim posebnih programa, vise i manje tezih skola, nezgodnih profesora i predavaca. Ako bi se vama udovoljilo sa 20% popusta (uzgred, zasto 20%, zasto ne 5.5% ili 28%) onda bi i drugima trebalo izaci u susret. Koliko bi kome onda trebalo dati?

      Inace primera radi na jednom od najprestiznijih fakulteta u Severnoj Americi (namerno ne potenciram imena) prijem na njemu ne zavisi od “prestiznosti” srednje skole, vec iskljucivo uspeha u srednjoj. Razlike medju srednjim skolama su ogromne. Moje dete je takodje dolazilo iz prestizne skole sa strogim kriterijumom i imalo tezak zadatak da se upise pre par godina. Uspelo je i dobar je student.

      Objasnjenje fakulteta je da oni nemaju posebne liste za posebne skole, jer je nemoguce napraviti ih, te da je dodatno znanje iz teske skole uvek dobrodoslo onome ko ga stekne i da ce taj neko naci nacina da ga iskoristi na najbolji nacin. Drugim recima, ko upise tesku skolu mora i da racuna na stroziji kriterijum i sam to kontrolise, a ne da ocekuje pad kriterijuma prilikom upisivanja.

  3. Ovaj , inače dobar predlog, treba što pre prihvatiti, da bi se otklonila neizvesnost kod đaka i njihovih roditelja.

  4. Tako treba da bude svake godine, a ne da našu decu maltretiramo i stresiramo kad ih ionako imamo sve manje i manje. Postojeći model je iskopiran iz školstva kolonijalnih društava koja uvoze decu na tone i baš ih briga.

  5. Ma najbolje da im se odmah daju diplome što da uče kad mame i tate znaju šta je najbolje.
    Samo da se ne uči i političi.
    Nama spasa nema sa ovakvim roditeljima koji misle da na ovaj način čine dobro za njih.
    Kad čujem da su deca pod stresom dobijem momentalno dijareju.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.