Demokratska stranka u Novom Sadu postavila je ultimatum Ujedinjenim regionima Srbije – ili će Maja Gojković otići s položaja šefice odborničke grupe URS u Skupštini grada ili će biti smenjeni svi funkcioneri i direktori gradskih preduzeća koje je postavila unija Mlađana Dinkića, saznaje Danas.


Obrazloženje, koje je predstavnicima URS preneo gradonačelnik Igor Pavličić, ali iza kojeg politički „stoji“ vojvođanski premijer i potpredsednik DS Bojan Pajtić, glasi da je Gojkovićeva odgovorna za opstruisanje rada novosadskih vlasti, odnosno za nepoštovanje odluka Gradskog veća, u kojem URS, kao deo vladajuće koalicije, učestvuje.

Skupština Novog Sada ima 78 odbornika. Vlast čine demokrate sa 28 mandata, URS (Narodna partija i G17 plus) sa 12, od kojih je jedan „sporan“, zatim LSV Nenada Čanka sedam i SPO sa tri. U opoziciji su radikali, koji imaju 26 mandata, dok su nezavisna dva odbornika.

Povodom spekulacija da bi izbacivanje URS iz koalicije bilo izvedeno uz prelazak nekih njenih odbornika na stranu DS, Maja Gojković je za Danas rekla da se poslednjih dana „preduzimaju neviđeni pritisci“ na odborničku grupu koju ona predvodi, ali da će svi i dalje glasati „po savesti“. Međutim, u Novom Sadu juče se spekulisalo da direktori javnih preduzeća iz G17 plus prelaze u redove demokrata, ali to nije zvanično potvrđeno.

Kalkuliše se i da je konflikt Pajtića i URS, s Gojkovićevom u centru, tesno povezan sa strateškim procenama povodom narednih lokalnih, pokrajinskih i republičkih izbora. Bivša gradonačelnica Novog Sada, uz snažnu Dinkićevu podršku, već je najavila kandidaturu za povratak na nekadašnju funkciju, a sadašnja pozicija u skupštini može joj omogućiti dobru predizbornu kampanju. Uz to, neki je vide i na mestu pokrajinskog premijera, dok ona sama kaže da će rezultati izbora pokazati za koje će se sve funkcije kandidovati.

S druge strane, povodom potpisivanja peticije URS, u vojvođanskoj prestonici juče je boravio Mlađan Dinkić i, po svoj prilici, njemu je ostavljeno da proceni naredne poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari