DS u stvari bira između ulaska i neulaska u Đilasov savez 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Izbor novog rukovodstva Demokratske stranke biće izbor između ulaska i neulaska u Savez za Srbiju koji predlaže bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kažu sagovornici Danasa iz ove stranke.

Kako navode, na izborima, ma koliko kandidata bude bilo, a sva je prilika da će ih biti malo, glavna bitka će se voditi između kandidata koji će imati podršku starog rukovodstva, kroz kojeg će ono pokušati da i dalje vuče konce u stranci, i kandidata koji će demokrate voditi ka opozicionom savezu.

Naši izvori objašnjavaju da je poraz DS na beogradskim izborima, na kojima nisu uspeli da pređu cenzus, pokazao koliko je velika bila greška u proceni da ne treba ući u koaliciju sa organizacijama čiji je Đilas bio kandidat. Tako bi se, smatraju mnogi, sakrila propast DS. Izvori Danasa u DS navode da je članstvo razočarano debaklom i da postoje pritisci da se ide ka objedinjavanju opozicije, koju je, prema njihovom sudu, započeo Đilas. Procena je, tvrde naši izvori, da bi DS mogao da ojača sebe upravo kroz savez sa ostalim strankama, čemu se staro rukovodstvo odupiralo. Uz to, kako kažu naši sagovornici, deo članstva počinje da veruje u priče, koje su aktuelne već neko vreme, da je SNS veoma upleo prste u rad i donošenje stranačkih odluka.

Izbori u DS zakazani su za 2. jun i biće delegatski. Niko još uvek javno nije istakao kandidaturu, jer se najpre treba dobiti podrška u stranci. Mediji već spekulišu da bi kandidati mogli biti Nataša Vučković, Tamara Tripić, Gordana Čomić, Zoran Lutovac i Branislav Lečić. Pred novim rukovodstvom je težak rad na jačanju preostale stranačke organizacije, novom programu i novoj energiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari