DSHV pozdravio susret Vučića i Plenkovića u Davosu: Vreme je za politiku dijaloga i smirivanje tenzija 1Tomislav Žigmanov, foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića tokom održavanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, budući da je reč o prvom susretu “na vrhu” nakon više od četiri godine.

“Takođe nas raduje i činjenica da je sastanak i od strane predsednika Vučića i premijera Plenkovića ocenjen pozitivnim, to jest korektnim, što je snažna garancija da će se međudržavni odnosi, koji su nekoliko godina unazad bili u ‘ćorsokaku’, ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve saradnje”, saopštio je predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Kako je naveo, DSHV su posebno ohrabrile poruke koje su se mogle čuti od državnih prvaka dveju susednih država o važnosti bilateralnih odnosa, politike dijaloga, potrebe za smirivanjem tenzija, te svest o potrebi dodatnih napora u rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, uz veru da će biti ostvaren napredak.

“Naravno, u DSHV-u smo svesni da smo i mi, zajedno sa svojim političkim partnerima iz Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, dali veliki doprinos u ‘otopljavanju’ odnosa između dve države kojem svedočimo. S ponosom ćemo ponovo istaći da smo predsednici dve manjinske stranke, Milorad Pupovac i ja, bili ključni posrednici da se dogodi susret između dvojice ministara spoljnih poslova Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana u Zagrebu 6. januara ove godine”, dodao je Žigmanov.

On je poručio da će DSHV i dalje nastaviti da daje svoj doprinos u svim pozitivnim procesima u odnosima između, ne samo dve države, nego i dva naroda.

“Verujemo da će Subotica kao grad susreta Hrvata i Srba ostati i dalje važno mesto u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, što će vrlo verovatno biti potvrđeno već u subotu, 28. januara, kada bunjevački Hrvati budu organizovali Veliko prelo, jednu od najvažnijih priredaba vezanu za tradicionalnu kulturu“, poručio je Žigmanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari