DSHV: Prikupljeni potpisi za elektore za budući saziv Hrvatskog nacionalnog veća 1Tomislav Žigmanov, foto: Natalija Jakovljević

Prikupljanje potpisa građana za elektore, za peti saziv Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) je pri kraju, a potpisi su se prikupljali u okviru predizborne kampanje „Hrvati i dalje zajedno“.

Elektorska skupština će biti održana 13. novembra, a u novi saziv HNV-a biće izabrano ukupno 29 većnika.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, rekao je da je od 23 nacionalna veća nacionalnih manjina, Hrvatsko nacionalno veće zajedno sa crnogorskim, goranskim i makedonskim, ušlo u izborni proces putem elektora zbog nedovoljnog broja upisa pripadnika hrvatske zajednice u poseban birački spisak.

„Pripadnici hrvatske zajednice pokazali su odgovornosti i zrelost kada je u pitanju naše zalaganje za budućnost hrvatske zajednice u Vojvodini, jer ćemo ovim izborima potvrditi da imamo snage i sposobnosti da započete poslove nastavimo realizovati“, navodi.

DSHV: Prikupljeni potpisi za elektore za budući saziv Hrvatskog nacionalnog veća 2
Foto: Natalija Jakovljević

Žigmanov je govorio i o izazovima kojima su bili izloženi a koji se tiču različitih praksi upisa u birački spisak pripadnika hrvatske nacionalne manjine u lokalnim samoupravama.

„Od onih najkrućih, gde je možda lakše upisati se u knjigu umrlih, nego u poseban birački spisak hrvatske zajednice, jer su pojedine lokalne samouprave, naročito u Sremu, zahtevale da svaki građanin koji se želi upisati, mora lično doći u jednu prostoriju u opštinsku upravu, i neposrednom izjavom popunjavati i formular, da bi se upisao u poseban birački spisak“, ističe.

Prema njegovim rečima, ta procedura mora biti usaglašena, pojednostavljena, inkluzivna, kada su u pitanju interesi pripadnika hrvatske zajednice.

„Bili smo svedoci da se u drugim lokalnim samoupravama, upis u poseban birački spisak hrvatske nacionalne manjine realizovao na način da je bila dovoljna fotokopija lične karte, izjava o spremnosti o uključivanju u popis i ovlašćenje osobe koja donosi u njegovo ime“, kaže Žigmanov.

Predsednik DSHV-a je konstatovao i nepostojanje monitoringa od strane međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih organizacija, pa tako pripadnici ove zajednice nisu mogli da ukažu na određene probleme koji su se javljali tokom celog procesa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari