DSK: Deklaracija sa "Svesrpskog sabora" ima za cilj uništenje Kosova i BiH 1Foto: M.A./ATAImages

Stranka Demokratski savez Kosova (DSK) ocenila je danas da „Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda“, koju su jednoglasno usvojile vlade Srbije i Republike Srpske, ima za cilj uništavnje Kosova i Bosne i Hercegovine i da predstavlja politički i kulturni projekat Velike Srbije.

U saopštenju te partije piše da su njeni članovi zabrinuti zbog održavanja skupa „Prvi Svesrpski sabor“ pod nazivom „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ sa kog su, kako tvrde, poslate neprijateljske poruke Kosovu i regionu.

Pozvali su prijatelje Kosova „koji su mnogo dali za njegovu slobodu“ da ozbiljno shvate napore zvaničnog Beograda da „podriva susedstvo između država u regionu i defunkcionalizuje politička dostignuća u korist demokratije“.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku reagujući posle jučerašnjeg sabora rekla je da je Srbija i dalje ista kao što je bila pre jednog veka.

„Srbija se nikada nije promenila. Tako je bilo pre jednog veka, a tako traje i danas. Isti način razmišljanja. Svesrpski sabor je samo jedan vid ispoljavanja tog načina razmišljanja, koji i dalje dominira u Beogradu“, ;napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Čitaku je ocenila da Kosovo ne treba da upadne u zamku Srbije, dodajući da je budućnost Kosova u rukama kosovskih zvaničnika i njihovih saveznika.

„Naša dužnost kao lidera na Kosovu je da ne upadnemo u zamke ovog blata koje se uglavnom proizvodi u Srbiji“, navela je u objavi na društvenoj mreži.

Juče je u Beogradu na Svesrpskom saboru usvojena Deklaracija u ;kojoj pišu da je „Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije“ i da se „osuđuju svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“ u BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari