U slučaju neminovnog izjašnjavanja u uslovima nadolaska novog hladnog rata, sankcija, kontrasankcija, usložnjavanja ratnih sukoba u Ukrajini, DSS bi se, između Istoka i Zapada, opredelila za istočnu stranu – izjavio je juče na konferenciji za novinare Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS.

On kaže da takav stav „nije u suprotnosti sa politikom vojne i političke neutralnosti, koju zagovara DSS, nego je u skladu sa trenutnim ekonomskim, političkim, bezbednosnim i energetskim interesima Srbije“.

– Od nas niko ne bi tražio svrstavanje kao što to traže EU i SAD, i to bez članstva. To Rusija ili bilo koja istočna sila od nas ne traži, a država ima pravo da se oportuno opredeljuje prema onim povoljnostima koje u međunarodnim odnosima njoj pogoduju – objasnio je Samardžić.

Prema njegovim prognozama, „u sukobu Rusije i Zapada, Srbija nema mnogo izbora, on je davno izvršen, jer od 2008. ne vodi samostalnu ekonomsku, spoljnu i bezbednosnu politiku“. Samardžić očekuje da će se u situaciji „ili-ili“ Srbija opredeliti za Zapad, jer se „odavno obavezala na zajedničku spoljnu politiku u okviru evrointegracija“. Takav izbor bi, upozorava potpredsednik DSS, „pogoršao političke i ekonomske odnose sa Rusijom i ugrozio realizaciju Južnog toka kroz Srbiju“.

– Srbija je grešku napravila još 2008, kada je bezglavo potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, umesto da je napravila računicu da li joj se ovaj, kao i Prelazni trgovinski sporazum, isplati, imajući u vidu nekonkurentnosti proizvođača iz Srbije i nepostojanje ozbiljne državne podrške domaćoj privredi i poljoprivredi – naglasio je Samardžić.

On najavljuje reprizu „patetičnih govora premijera Vučića, koji će tvrditi kako je strašno teško, da smo u izuzetnoj istorijskoj situaciji, u kojoj bilo koji potez da povučemo umrećemo od gladi, iako je problem što će vlast povući baš onaj potez koji zaista vodi u tešku ekonomsku, privrednu i svaku drugu situaciju“.

Govoreći o problemima sa otklanjanjem štete od poplava, Samardžić je ukazao da pitanje nije u „neažurnosti opštinske administracije“, nego u činjenici da „građani ne znaju da li je pomoć od 250.000 do 600.000 dinara sve što će dobiti od države, koja se razmetala obećanim novcem od donatorskih i drugih konferencija“. Prema njegovim rečima „novac je bio samo u medijskom retoričkom prometu, a zapravo ga nema ni za rešavanje elementarnih problema žrtava poplave“.

Vladin zaključak nije dovoljan

– Vlada Srbije moraće da poništi uredbe o katastru, matičnim knjigama i visokoškolskim diplomama, donete zbog sprovođenja sporazuma Beograda i Prištine, koje je Ustavni sud Srbije ocenio kao neustavne. Vlada sada namerava da donese zaključak kojim će regulisati neustavnost uredbe o katastru. To nije moguće, ona mora sporne uredbe da izvede iz pravnog sistema Srbije. Ili će ih ukinuti ili će nastaviti da ih primenjuje otvoreno kršeći Ustav Srbije, što bi značilo pravni haosi i anarhiju – upozorio je juče Samardžić povodom približavanja roka do kog Vlada Srbije treba da usaglasi sa važećim zakonodavstvom neustavne uredbe za sprovođenje tehničkih briselskih dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari