DSS protiv održavanja festivala Mirdita

Ostavite komentar


  1. Posle ovoga što se dešavalo danas na Kosovu i Metohiji, neprimereno je da se ovaj događaj odigrava u Beogradu.

    1. Због чега? Укратко, јасно и својим речима, плиз.

      1. Procitaj tekst i ne postavljaj glupa pitanja: „Tražimo da se zabrani rad organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, jer deluje protivustavno. Oni Kosovo predstavljaju kao nezavisnu državu a Ustav iz 2006. kaže da su KiM neotuđivi deo Republike Srbije“

        1. Једна невладина организација која не планира да подигне оружани устанак не може да „делује противуставно“. Они на овом фестивалу представљају уметнике са Косова, било оно независна држава (што јесте), или „јужна српска покрајина“ (што сасвим сигурно није). Устав не може никога ко није државни службеник да спречи да слободно каже шта мисли.

          1. Tvoja toboznja “neobavestenost“ je skoro neverovatna, ali da jednom zatvorimo i tu temu i sa tobom i sa svim ostalima kao sto si ti, a koji bi da cepaju Srbiju (a da ovde vaze zakoni koji su na snazi trebalo bi da ste odavno u zatvoru, u skladu sa krivicnom zakonikom Srbije): “Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi,
            kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.“ Ako umes da citas, pise lepo, ne mora na silu, moze i na neki drugi protivustavan nacin! A to lupetanje da zakoni vaze samo za neke drzavne sluzbenike… Sta reci, lose su te naucile tvoje gazde, ili nisi bio na tom casu. Samo se svi vi koji pozivate na cepanje Srbije nadajte da ovde nikad nece zaziveti pravna drzava, jer ako bude pocela da funkcionise i ako se vazeci zakoni budu primenjivali jednog dana, a nadam se da hoce, svi vi sto su vam bila puna usta nezavisnog Kosova lezacete visegodisnju robiju i slaba ce vam zastita biti vasa nada da je komentarisanje anonimno i da svako moze da lupeta sta mu je volja, jer izrecena rec povlaci za sobom i odgovornost i vazi za sve gradjane Srbije, a ne samo za “drzavne sluzbenike“. Uzivajte u vasem izivljavanju nad Srbijom dokle god mozete, ali sto kazu nasi stari “batina ima dva kraja“. Zivi bili, pa videli. Ono sto je meni licno takodje vrlo zanimljivo je to koliko prostora dobijas od redakcije ovog portala za ideje koje sirite i ti i tvoji “saborci“.

          2. A, kako je to „država“ ova narko tvorevina u kojoj caruje divljaštvo van svih kategorija? Na osnovu čega? Možda predsedavaju sednicama u UN? Kako se to postaje država gospodine „Miraleme“? Kako se vi arnauti zavaravate? Inače što se tiče ovih „kulturnih manifestacija“ , kao što se u Prištini ne sme progovoriti na srpskom a da se ne izgubi glava, isto se tako, ako ništa drugo, može zabraniti širenje arnautske „kulture i umetnosti“ u Beogradu. Iza tih kulturnih manifestacija viri nož, teror, silovanja, ubistva, proterivanje i ostali vidovi arnautske „kulture“. Oni koji su željni njihove kulture, mogu da odu u Prištinu i uživaju u „festivalu umetnika sa Kosova“.

      2. Gospodine Milivoje, recite mi molim Vas, da li je za ovih 5 godina održano barem jedno kulturno veče slično ovome u Prištini. Zašto mora samo u Beogradu?

        1. Не пратим косовску уметничку сцену, па не могу да Вам кажем ништа о томе, Анастасија, но без обзира, какве везе имају културне манифестације у Приштини са овим које се дешавају у Београду? Да ли умете то да ми објасните?

          1. Eh, kako se ovaj „Mujaga“ pravi naivan, majko moja?! Kako ume da se premetne i predstavi u svetlu nekog finog, ugladjenog i obrazovanog čoveka?! Evo pitanje iste „logike“ za tebe gospodine „Mujaga“? A kakve veze ima ovo što se dešava u Beogradu sa onim štp se dešava u Prištini? Besmisleno zar ne?

          2. Jednostavo, zašto umetnicima iz centralne Srbije nije dozvoljeno da predtave svoju kulturu u Prištini (jedno obrazloženje je da im se ne može garantovati bezbednost). Nisam ja protim manifestacije umetnika sa prostora Kosova i Metohije u Beogradu, Već samo pitam zašto našim umetnicima ne može biti mesto u Prištini da pokažu svoja dela, kulturu i umetnost centralne Srbije.

        2. Draga neinformisana Anastasija, naravno da jesu i postoji nebrojeno mnogo izvestaja po internetu o takvim i slicnim akcijama srpskih umetnika. Na zalost, tamo gde se vi informisete o zivotu u nasoj zemlji tesko cete naici na takve stvari.

      3. @Миливоје Радаковић

        Studirajuci i kasnije i radeci u inostranstvu imao sam nebrojene prilike da srecem ovakve „zemljake“ kao sto si ti. Neverovatno kako ste rasirena pojava i koliko ste na isti kalup. Iako bilo je medju njima i onih koji su to radili kako bi se docepali azila, boravisne dozvole a ne bog nagona. Zanimljivo da su vas domacini vise prezirali i cudili vam se od nas sa kojima ste „zemljaci“.

  2. Млади Талибани би да Београђани подразумевају да је сваки Албанац терориста, непријатељ и рушитељ „свега што је српско“. Вероватно рачунају да су Београђани до данас заборавили како су млади ДСС-овци ономад ослобађали излоге, богомоље и амбасаде по граду све „бранећи КОсово и све што је српско“….

    1. Jeste, oduvek miroljubivi i tolerantni Siptari , sve civilizovano ‘Pleme Majke Tereze’ sa ostrim skalpelima iz ‘Zute Kuce’ su oduvek mislili i cinili samo dobro narodu Srpskom!?

      1. Предлажем Вам едукативну екскурзију до Батајнице, Велизаре.

        1. A sto ti „Milivoje“ ne bi otisao na jednu edukativnu eskurziju do Kosova, da vidis sta su sve tvoji drugari Albanci uradili na Kosovu, da popricas malo sa onim preostalim Srbima, da upoznas na licu mesta i u pravom elementu „drzavu kosova“, mozes i do Albanije i da tamo poricas i sa tamosnjim Srbima, imali bi sta da kazu o tvojim drugarima Albancima. Tesko da bi nakon te i takve eskurzije imao i dalje ovu kompleksasku potrebu da izigravas veceg aljbanca od Albanaca ili je ipak doslo do metastaze tako da je vec prekasno?

        2. Prvo cemo morati da dokazemo tu Batajnicu, … ili cemo poput vas, kao dokaz za istu da koristimo ‘proverene informacije’ zapadnih obavestajnih agencija servirane na Vikipediji i kroz njihove NVOe u Srbiji?! Pa cemo zavrsiti kao pre 10tak godina kada su doterali svoje bagere na sest razlicitih lokacija ‘masovnih grobnica’ sa sve stranim TV ekipama, da isprate ‘novu Srebrenicu’, i nisu iskopali … nista!
          Onda su shvatili da pravljenje budale od sebe sa gradjevinskim masinama i pred kamerama, … nije bas najbolji ‘Pi-Ar’?!

    2. Ko bi bolje odbranio albanski sovinizam nego jedan tipicni primerak srbijanskog, provincijalnog autosovinizma.

    3. Pa, u pravu ste. Nije baš svaki Albanac teroroista neprijatelj, rušitelj i, zaboravili ste, silovatelj. Nisu svi, ali su to barem 99,99% Albanaca. I to pokazuju svakodnevno. A, to što Milivoje „mrsi“ onako bez veze i uz vetar, to je samo njegova muka. Želi malo pažnje i da pokažed da je drugačiji, da se „izdigao“.

      1. Koliko čovek mora da bude ograničen pa da ovako nešto napiše.

      2. Tvoji komentari su kao i uvek puni mrznje koji prelaze i granice cistog rasizma.Ja bi tebi savetovao da zivis koju godinu dole pa da pricas posle toga sta je lakse-pomirenje kroz bilo koju cak i simbolicnu akciju ili da teras tvoj sovinizam.

      3. Исправите ме ако грешим, Кнажевићу, али још се није десило да неки Албанац или Албанци пале и руше по Београду, али се зато управо ови што наводно „брину о свему српском“ то ономад чинили. Је ли тако? Не повратили се!…

        1. Ne brinite. Kakvih ovaca ima u ovom narodu, brzo će doći na red i Beograd. Svi njihovi „uspesi“ u rušenju i teroru su plod našeg nepoznavanja, naše infantilnosti i poslovične gluposti, a to se najbolkje vidi po pojedimnim komentarima. Neki još uvek sanjaju „Boru i Ramiza“, a da, u medjuvremenu, nisu kročili na Kosovo i Metohiju. Svima vama, kojima je moje argumentovano pisanje, koje bi trebalo više da bude upozorenje nego „rasizam“, savetujem kraću turističku turu do Peći, Prizrena ili Prištine. Povedite svoje žene i decu da se nagledaju albanske multietničke ljubavi, pa se posle javite sa svpojim komentarima i pričama o „rasizmu“, mada se meni čini da su i Albanci belci pa se ni u kom slučaju ne može govoriti o bilo kakvom rasizmu..

          1. Ви сте можда премлади да бисте се сећали (или пак матори па заборавили) како су се раних 80-тих по Србији проносила шапутања да ће Шиптари да нас потрују турајући отров у хлеб. Ево, за прође скоро 40 година, а још нико у Србији не нађе отровну кифлу, чак ни оне 1999-те, Кнежевићу. Ви слободно наседајте на те приче, ја не могу…

          2. Za razliku od tebe ja cesto obidjem ta mesta a Prizren posebno jer je narod prilicno tolerantan a dosta njih i srpski znaju.
            Rasisticka mrznja se ne odnosi samo na crne zute….

          3. @Миливоје Радаковић

            Secam se ja i „jednonacionalnog trovanja“ Albanaca i raznih drugih albanskih propagandistickih pozorisnih predstava i performansa… Na to si garant nasedao. Bas kao i sada.

          4. Zašto bi bilo ko iz Srbije išao na Kosovo da bi se upoznao sa netolerancijom, dovoljno je da ode do Borče i posmatra linčovanje jedne vredne i poštene porodice. A kome to nije dovoljno može da potraži hladnjače (ako nisu istopljene u Smederevu) koje su razvozile hiljade albanskih leševa, krijući ih od očiju javnosti. Da spomenem i Vaše „argumentovano“ komentarisanje, pričate o tuđoj mržnji a ne vidite svoju, pričate o tuđim zlodelima a ne vidite svoja, šaljete ljude na put na kome nikada niste bili, ponavljate kao papagaj budalaštine koje je govorio Milošević, Koštunica a Danas i Vučić ne uviđajući da su ti i takvi bolesnici i doveli do propasti i krvoprolića, do uništavanja Srbije i svega pozitivnog što je bilo izgrađivano kroz protekle decenije (čak vekove). Vučić i javno proklamuje priznavanje nezavisnosti Kosova uz halabuku dezinformavcija na svim okupiranim medijima …

          5. @Svilen Kanap

            Kao prvo, nikakvog linca nije bilo, kao drugo nisu tamo demonstrirali zato sto je ta porodica „vredna i postena“ nego zato sto pojedini clanovi te porodice u slobodno vreme bole da pokazuju okolo velikoalbanske sovinisticke simbole. Sto se tice ponavljanja budalastina, po cemu mislis da je ponavljanje budalastina a la Sonja Biserko, Natasa Kandic, Jahjaga, Taci, Haradinaj nesto bolje?

        2. @Миливоје Радаковић

          Da, Beograd jos nisu rusili Albanci ali samo zato sto ne mogu ali bi vrlo rado da mogu. Ali su zato popalili i porusili previse srpske imovine i kulturne bastine po Kosovu. Nego, za tvoje pro-veljikoaljbansko „advokatisanje“ dobijes i neki honorar, mozda burek ili baklavu ili ti je dovoljna satisfakcija sto napises 50 komentara te si tako das malo oduska sto se tice frustracija i kompleksa koje imas u odnosu na Srbe?

      4. Zabludeli opterećeni zoranče, ti bi siroma’ što kaže naš narod i da stisneš i da prdneš, kao ova vlasna pošast. Ko mrsi šiljokurana i ko se uzdigao na vrhovničićevom šiljokurančiću, naročito po pitanju Kosova, ovde na komentatorluku Danasa najbolji odgovor su tvoji umni komentari.

  3. Ma pustite ‘Mirditu’ i njihove cirkusarije, … ali tek posle organizovanja performansa ‘Dobar Dan’ ispred Saborne Crkve u Pristini …!

  4. ovakve i njima slične strpati u LL, pod hitno,
    kakve veze ima kultura sa mafijaškim obračunima?
    ali su zato tu uvek spremni da nameću svoja maf-pravila,
    i tako trideset godina!!!
    evovam mali podsetnik iz history ljubitelja umetnosti:
    “Godine 1947. popularni demokrata Milovan Đilas
    ispisao je ovakav zakon o jazzu: “Amerika je naš zakleti neprijatelj,
    a jazz kao njegov produkt, takođe”. Dakle, drugovi, ili ćete se
    urazumiti, ili – robija!”

    1. To је све из истог Стаљиновог шињела испало! Слика и прилика Аљбина Куртија…

  5. Da ucesnici i organizatori postuju originalna nacela te manifestacije i da se radi o medjusobnoj razmeni i upoznavanju ili umetnosti, niko normalan ne bi mogao da kaze nista protiv odrzavanja te manifestacije, medjutim u pitanju je najprizemnija propaganda gde se pod plastom „umetnosti“ na najbezobrazniji nacin promovise velikoalbanski projekat na Kosovu. Nesto slicno kao danas, kada su Albanci pod plastom „suzbijanja kriminala“ krenuli sa sovinisticko-fasistickim izivljavanjem nad Srbima.

    1. nisam znao da npr. izložba pod nazivom
      „Hajde da vodimo ljubav“ je VA projekat?
      znači to traje od davnina još od hipika i njihove
      parole vodimo ljubav a ne rat…
      hvala što sam progledao…

      1. @musleman
        Progledaj i probaj da razlikujes sustinu i formu. Sve te izlozbe na toj manifestaciji su samo paravan, sustina je u promovisanju VA projekta na Kosovu kao i albanske „istine“, npr. jedan od ucesnika je trebala da bude i Jahjaga, „mlada umetnica“ koja je trebala da promovise svoju propagandisticku „knjigu“ . Kakve npr. ona ili njena „knjiga“ imaju veze sa mladima, sa umetnickim scenama, sa pomirenjem i upoznavanjem? Sta bi ti rekao da seselj promovise svoje „knjige“ u Pristini ili da uopste postoji manifestacija u Tirani i Pristini gde bi se promovisala velikosrspka „istina“?

    2. Ви сте очигледно изненађени чињеницом да „свету србску земљу“ махом насељавају етнички Албанци, а сада сте још и увреѓени што се њихова уметност и култутра презентују у Београду, је л’ да?

      1. Zar tebi Milivoje nije lakše da uhvatiš ženu i ćerku za ruku pa da u nekom gradu mna Kosovu uživaš u albanskoj kulturi i umetnosti. Umetnički dpživljaj bi ti bio mnogo autentičniji nego u Beogradu. Je l da?

        1. Ја, Јусуфе, обилазак „свете србске земље“ нисам планирао, али да знате да сте ми дали идеју да можда догодине одем до Призрена на Докуфест. Чуо сам да је баш пријатно, културно и негламурозно. Хвала!

          1. Ne zaboravite da povedete nekog člana familije. Ženu, ćerku ili sestru. Biće mnpogo prijatnije, kulturnije i neglamuroznije. Čim sidjete sa autobusa ili, kada šetate ulicama Prizrena, nemojte zaboraviti da pozdravite prisutne multietničare sa „Dobar dan“.

          2. @Mula Jusuf

            Ma nece „Milivoja“ niko dirati u Prizrenu, Albanci vole takve vece Albance od njih samih , samo ce da mu se smeju.

      2. @Миливоје Радаковић
        „увреѓени“?! Malo severnomakedonskog „Milivoje“? Ti si ozbiljniji slucaj nego sto se moglo uopste i pretpostaviti.

      3. @Миливоје Радаковић

        Glup si Milivoje, ne kapiras, ne mozes ili neces? Ne smeta niti vredja da Albanci sa Kosova prezentuju svoju umetnost, da se upoznaju sa kolegama iz Beograda, smeta mi ta propagandisticka crta u citavoj toj manifestaciji koja nema nikakve veze sa umetnoscu ali ima i te kako veze sa legalizacijom nasilne albanizacije Kosova i sa promocijom velikoalbanske tvorevine na Kosovu. Postoji razlika izmedju umetnosti i nacional-sovinistickih projekata i nij edobro kada je umetnost koristi za promociju ovog drugog, nije to bilo dobro ni za vreme nacista (verovatno tvom omiljenom periodu), ni za vreme komunista, ni za vreme Milosevica a ni sada.

    1. Јесте; дошли да украду Теслино тајно оружје и да сазнају откуд нам овако добро иде…

      1. Nisu došli po Teslino „tajno oružje“ jer se njihova tehnika još uvek zasniva na motkama, štanglama i noževima. Po mogućstvu u ledja. A, što se tiče one Vaše druge opaske, gospodine Milivoje /pre će biti Miraleme/, od njih nam sigurno bolje ide. Pošto ste, vidim, oduševljeni „svetom srpskom zemljom“ i velikom dobrotom i kulturom arnauta, očekujem da se u tu čast, preselite za stalno u taj „Eldorado“. Mislim da se apsolutno uklapate u to društvo. Po potuljenosti i umetnosti pretvaranja, naravno.

      2. @Миливоје Радаковић

        Ovako nam ide izmedju ostalog i zbog ovakvih kao ti.

      3. Moras Milivoje da imas meru. Da znas kada treba da stanes u svojim komentarima. Ako nastavis sa istima posle izgubljenog poslednjeg argumenta, … ljudi pocinju da ti se smeju!

  6. e neka ste se okupili da demonstrirate protiv kulturne manifestacije….alal vam akcija! Jelte deco, jel nemate pametnija posla….znate ono …ko ne sluša pesmu – slušaće oluju!

    1. Neverovanto je koliko „Baba“ i „Milivoja“ ima na ovim forumima i, verovali ili ne, šire onaj već poznati arnautski zadah. Stalno govorim o njihovom pretvaranju i kameleonstvu. Mislim da su u toj „umetnosti“, apsolutni šampioni, što ovde, na ovim forumima i pokazuju. Neki čak koriste i ćirilicu. To su oni „pošteni“ Albanci koji nam u Srbiji prave hleba dok na društvenim mrežama, postavljaju svoje slike, još uvek samo sa zastavama Albanije. Naravno dok ne predju na sledeći, viši, stupanj. Vidim da se Baba Smiljana, umesto da jede poparu, „bacila“ na „kulturu“.

  7. Omladina DSS-a nije protiv dolaska umetnika sa Kosova u Beograd i ostale gradove, ali su protiv toga da se promoviše kosovska nezavisnost i veliča teroristička organizacija, što se dešavalo na ovoj manifestaciji prethodnih godina, jer je to protiv ustava. DSS je od osnivanja bila miroljubiva partija, bili su protiv ratova i nasilja, a dok su bili na vlasti najviše su uradili na razvoju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

  8. Ljudi, poenta festivala nije povezivanje država, nego povezivanje kultura, i cilj je da se razumemo i da se povežu na nivou ljudskosti a ne nacije svi „mali ljudi“, koji osećaju i znaju da stanje rata nije prirodno ljudima i da od njega nastaju ozbiljne traume (ne samo PTSD za vojnike, što je svakako jako ozbiljno, već svi već nažalost uobičajeni poremećaji kao što su anksioznost ili depresija). Mučno je živetu u strahu i u mržnji, mučno je kada vidiš da ti ljudi sa kojima živiš žele zlo i žele da nastave da svi živimo pod tenzijom, ne možemo biti normalni tako.
    Festival je da nas uveri da je ljudima prirodno da se povezuju i dele iskustva i da se razumeju, i da je prvi korak u tome pružanje ruke i nada da će je druga strana prihvatiti. Niko nije lud da pruža ruku nekome za koga zna da bi ga ubio ili da ga mrzi, niko nije glup da zove u svoju kuću neprijatelja, zato ovi ljudi zovu prijatelje, obične, male ljude kojih ima najviše i čiji životi su samo brojka za političare koji se igraju vojnika iz fotelja.

  9. U osvit Prvog balkanskog rata kralj Petar I Karađorđević je 18. oktobra 1912. godine izdao proglas u kome kaže da će njegova armija doneti „slobodu, bratstvo i jednakost“ ne samo Srbima već i Albancima, nakon ĉega je srpska vojska po ideji beogradskih tajkuna krenula u osvajanje Albanije, ĉineći nad albanskim stanovništvom brojne zloĉine.
    Tucović beleži da je šovinistiĉka štampa u Srbiji „mesecima i godinama rasprostirala o arbanaskom narodu tendenciozna mišljenja―],izazivajući kod srpskog naroda „mržnju prema divljim Arnautima, prikrivajući kao guja noge divljaštva koja je srpska vojska prema njima poĉinila―
    Nakon prisajedinjenja Kosova Kraljevini Srbiji, Kosovski Albanci su bili suoĉeni sa politikom prisilne srbizacije, koja se ogledala u zabrani korišćenja albanskog jezika, pokrštavanju, kolonizaciji i etniĉkom ĉišćenju.

    1. Ivo Andrić, ambasador Kraljevine Jugoslavije u nacistiĉkoj Nemaĉkoj, januara 1939. godine na zahtev Milana Stojadinovića izradio je projekat podele Albanije između Jugoslavije i Italije, prema kojem je Srbija trebalo da dobije Severnu Albaniju i luku Draĉ. Andrićev elaborat, koji nosi datum 30. I. 1939. godine, je saĉinjen kao službeni „podsetnik“ o albanskom pitanju za internu upotrebu u Ministarstvu inostranih poslova. “
      Podelom Arbanije nestalo bi privlaĉnog centra za arbanasku manjinu na Kosovu, koja bi se, u novoj situaciji, lakše asimilovala. Mi bi eventualno dobili jos 200.000-300.000 Arbanasa, ali su oni većinom katolici ĉiji odnos sa Arbanasima muslimanima nikad nije bio dobar. Pitanje iseljavanja Arbanasa muslimana u Tursku takođe bi se izvelo pod novim okolnostima, jer ne bi bilo nikakve jaĉe akcije da se to spreĉava.
      Ivo Andrić

      1. Da je to i u realnosti tako kako si ti u tom tvom propagandistckom „komentaru“ napisao na Kosovu ne bi postojao ni jedan Albanac a kamoli da bi postojala albanska, etnicki cista, paradrzava. , Nego, kada cete vi Albanci da iznedrite nekog vaseg „Tucovica“? Red bi bio da se najzad suocite sa onim sta ste radili i koliko ste zlocina pocinili. pocinje vec da smara ovo vase pateticno izigravanje nevinasca.

Ostavite komentar


Politika

Kerns zaprepašćena stavom EU, Ambasada Srbije: Jednostrano otvaranje mosta na Ibru izuzetno opasno 9

Kerns zaprepašćena stavom EU, Ambasada Srbije: Jednostrano otvaranje mosta na Ibru izuzetno opasno

Nakon što je britanska poslanica Ališa Kerns izrazila "zaprepašćenje" zbog upozorenja EU Prištini da bi zbog otvaranja mosta na Ibru mogle da uslede nove sankcije za Kosovo, uz smatrajući to nepravednim, reagovala je Ambasada Srbije u Londonu poručujući da je jednostrano otvaranje mosta na Ibru izuzetno opasno, zbog čega se o tom pitanju mora razgovarati u okviru dijaloga.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.