DSS: SAD mešanjem u krizu u Venecueli grubo krše međunarodno pravo 1Foto: Logo

Jedino su legalno izabrani organi i narod Venecuele vlasni da rešavaju ozbiljnu političku, ekonomsku i socijalnu krizu u kojoj se zemlja našla, jer se radi o pitanjima koja su u isključivo unutrašnjoj nadležnosti Venecuele, saopštila je Demokratska stranka Srbije.

Svako mešanje spolja predstavlja grubo kršenje Povelje UN, ističe DSS.

Zato Demokratska stranka Srbije, kako se navodi, protiveći se svakom kršenju međunarodnog prava mešanjem u unutrašnja pitanja suverenih država, osuđuje politiku SAD ispoljenu otvorenim pozivima na državni udar u Venecueli, priznavanjem samoproglašenog predsednika Guaida za privremenog predsednika Venecuele i pretnjama vojnom.

Građani Venecuele treba samostalno da odluče o svojoj političkoj i državnoj budućnosti, a to ne treba da radi deo država EU koje su priznale samoproglašenog opozicionog lidera za privremenog ustavnog predsednika Venecuele, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, ako je ostvarenje geostrateških i geopolitičkih interesa nasiljem i brutalnim kršenjem međunarodnog prava od strane SAD postala svakodnevica, stav pojedinih zemalja Evropske unije koje se tome pridružuju upozorava  da su temeljna načela međunarodnog prava i demokratskih vrednosti savremenog sveta ozbiljno ugrožena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari