Rukovodstvo Demokratske stranke Srbije „kulturno se izvinilo“ premijeru Ivici Dačiću nakon oštre polemike koju su pre dva dana u Narodnoj skupštini imali upravo predsednik vlade i Miloš Jovanović, narodni poslanik i potpredsednik stranke Vojislava Koštunice.

To je Danasu rekao šef poslaničke grupe SPS u republičkom parlamentu Branko Ružić. Ipak, u DSS nisu želeli da komentarišu ni skupštinski incident ni navodno izvinjenje.

Ružić ističe za naš list da je „mladi kolega iz DSS izneo takvu vrstu istina o predsedniku Vlade Srbije da se to može uporediti s tvrdnjama da Zemlja nije okrugla“. „Činjenica da se čitavo rukovodstvo DSS vrlo kulturno izvinilo premijeru Dačiću govori o tome da je upravo mladi kolega verovatno bio pod uticajem viskija i red bula, pa je pokušao da se projektuje na pogrešnog čoveka“, naglašava Ružić, dodajući da se „u nedostatku kredibilnih argumenata poseže za infantilnim atacima na Ivicu Dačića“.

Podsetimo, u četvrtak predveče, u delu sednice Narodne skupštine posvećenom poslaničkim pitanjima, Miloš Jovanović iz DSS je u žaru polemike rekao da bi Srbija trebalo da ima „dostojnog premijera, koji manje konzumira alkohol i red bul, i ne ide okolo da peva“.

Odgovarajući na ovu, čak i za lokalne standarde neobično žestoku prozivku, Ivica Dačić je rekao da „svi koji ga poznaju znaju da ne konzumira alkohol“. „Treba da vas je sramota jer mnogo toga znam o vašoj partiji, vašim sklonostima i kućnim ljubimcima, alkoholu i nealkoholu, o svemu, i nikada o tome nisam govorio“, upozorio je Dačić.

Oštra, ali ipak argumentovana rasprava vodila se između Dačića i predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, koji je pitao premijera šta je cilj Vlade Srbije, „pošto ona ne postoji, jer ministri vode svoju politiku“. Dačić je odgovorio da vlada vodi jedinstvenu politiku i da su sve odluke na sednicama donete jednoglasno. Ipak, njegov odgovor trajao je više od 20 minuta, uz konstataciju da će poslanici „morati da ga slušaju“.

Bojan Đurić, narodni poslanik LDP, ističe za Danas da je skupštinska sednica u četvrtak bila „ruglo“, da je Dačić „na silu“ hteo da pokaže autoritet na moći koju ima funkcija ministra unutrašnjih poslova i da je atmosfera na momente bila „opasna“.

On ukazuje da umesto da odgovori na pitanja LDP, poput toga ko je zaista premijer u Srbiji i zašto je dobio ukore od Tomislava Nikolića iz Njujorka, „Dačić je raspravi dao ton kroz koji je ona skliznula u prepucavanja“. „LDP je pokazao ozbiljnost koja ga je razlikovala od drugih stranaka“, navodi Bojan Đurić.

Đorđe Vukadinović, urednik časopisa Nova srpska politička misao, ocenjuje za Danas da se predsednik vlade tokom skupštinskih zasedanja „oseća bolje“ nego u redovnim aktivnostima.

„Dačić je pokazao retoričku i političku osobinu koja mu se osporava, a ona ga je u stvari dovela na čelo vlade. Sjajno se snašao, iako su napadi na njega bili ozbiljni. Ipak, za nijansu je bio nervozniji nego inače u takvim nastupima“, objašnjava Vukadinović, koji primećuje da je lider SPS „indirektno vodio i raspravu sa svojim koalicionim partnerima“.

Prema njegovim rečima, Miloš Jovanović je „pao ispod nivoa DSS, devalvirajući politiku te stranke o Kosovu i EU“. Vukadinović smatra da su LDP i DSS trenutno najozbiljnije opozicione stranke, s obzirom na to da je DS „zabavljena svojim jadom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari