Dubljanin (DS): Kao u „Monti Pajtonu”, građanima se ne naplaćuje kada sami dovezu kabasti otpad na deponiju 1Foto: Z. S. M.

 

Od prošlog petka građani mogu sami i to „besplatno” da dovoze kabasti otpad na deponiju u Jovanovcu. Tim povodom regovao je Gradski odbor Demokratske stranke Kragujevac.

Javno komunalno preduzeće „Šumadija” omogućilo je građanima Kragujevca da sami besplatno odlažu kabasti otpad na deponiji u Jovanovcu, pdsećaju oni u svom saopštenju.

– Ako ste pomislili da je ovo saopštenje neki skeč iz „Nadrealista” ili „Monti Pajtona”, samo zato što niste mogli da zaustavite smeh, grdno se varate. Ovo komunalno preduzeće je zaista obavestilo građane da im neće naplaćivati ulaz na deponiju. Ne samo da im neće naplaćivati već će građanima omogućiti da sami samcijati donose ni manje ni više nego kabasti, što bi se narodski reklo krupni otpad na deponiju, navode oni u svom obraćanju javnosti i medjima.

Po njihovim rečima ovo saopštenje je ogledalo katastrofe u kojoj se trenutno Kragujevac nalazi što se tiče komunalnog sektora.

– Danima smo svedoci da je grad zatrpan smećem, kao nikada u svojoj istoriji. Pod sankcijama devedesetih grad se bolje čistio i kontejneri praznili nego danas. Sada smo samo dobili potvrdu kapitulacije ključnog komunalnog preduzeća. Objašnjenje da je povećana količina kabastog otpada razlog za ovakav poziv građanima, ne može da stoji. Kabastog otpada je više na ulicima zato što ga JKP „Šumadija” ne odvozi brzinom koja je neophodna. Nije posao građana da odvoze otpad već komunalnog preduzeća koje građani plaćaju za tu uslugu, ističe Ivan Dubljanin, predsednik GrO DS Kragujevac.

Dubljanin (DS): Kao u „Monti Pajtonu”, građanima se ne naplaćuje kada sami dovezu kabasti otpad na deponiju 2
„Kao u Monti Pajtonu” – Ivan Dubljanin Foto: GrO DS Kragujevac

On dodaje i da „smo već svedoci” da Kragujevčani moraju sami da se snalaze za brojne usluge koje bi morali da dobijaju od grada. Ovo je samo jedna u nizu.

– Prevaljivanje sopstvene nesposobnosti na teret građana, manir je ove gradske vlasti. Umesto bolje organizacije i inovativnih rešenja, naša komaunalna preduzeća nude samo poskupljenje usluga i mogućnost građanima da sami obavljaju posao koji je u nadležnosti komunalnih preduzeća, smatra Dubljanin.

Na žalost cenu ovakvog „rada” komunalnog sektora u Kragujevcu plaćaju i plaćaće isključivo građani, zaključuju kragujevačke demokrate.

Da podetimo, od prošle nedelje kako su obavestili sugrađane usled povećane količine kabastog otpada JKP Šumadija Kragujevac sugrađanima pruža mogućnost da sami dovezu kabasti otpad, gde će se prijem otpada izvršiti na asfaltiranom delu deponije Jovanovac, u ulici Save Kovačevića bb.

Usluga odlaganja kabastog otpada je besplatna, a može se izvršiti radnim danima od 7 do 17 sati i vikendom od 7 do 12, navedeno je na sajtu ovog javno-komunalnog preduzeća.

Cilj ove akcije je sprečavanje formiranja divljih deponija na kojima se nalazi samo kabasti otpad, istakli su iz JKP „Šumadija”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari