Dugoli: Paralelne srpske strukture na severu Kosova u fazi nestajanja - bezbedno je otvoriti most na Ibru 1foto FoNet/Kossev

Poslanik Samoopredeljenja, Enver Dugoli, povodom otvaranja mosta na Ibru izjavio je da je i sama Evropska unija konstatovala da je slobodno kretanje vozila i građana – signal da je situacija mirna i bezbedna.

Prema Dugoliju, piše Kossev, na osnovu ove konstatacije EU, ne postoje više okolnosti koje nisu bile u prilog otvaranja mosta, jer paralele strukture Srbije koje su funkcionisale na severu Kosova – više ne postoje.

“Na osnovu dogovora koji su postignuti u prošlosti, predviđeno je i od strane same Evropske unije koja je rekla da je slobodno kretanje građana i vozila signal koji nam omogućava da razumemo da je situacija tamo mirna i bezbedna. Čak i ako se osvrnemo na ovu konstataciju, prestale su da postoje i okolnosti koje su otežavale ili bile u prilog tome da most ne bude otvoren, jer te paralele strukture Srbije koje su funkcionisale na severu Kosova više ne postoje, one su potpuno ilegalne i u fazi su nestajanja… Možda je ostao poneki pojedinac, ali kao strukture više ne postoje, one postoje u Srbiji ali ne deluju na Kosovu i situacija je veoma mirna“.

Tvrdi da otvaranje mosta traže i Srbi:

„Čak postoje zahtevi i od strane srpske zajednice da taj most bude dostupan i da se omogući slobodno kretanje vozila”, kazao je on za Teve 1.

Na pitanje zašto most nije otvoren, Dugoli je rekao da su u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom kako bi uklonili vozila KFOR-a odatle, jer, ponavlja, sada je bezbedno i nema potrebe za takvim barijerama.

“To je komunikacija koja se vodi i sa međunarodnom zajednicom, videli ste da su tamo dva vozila KFOR-a i to je komunikacija sa njima da ta vozila više nisu potrebna da budu tamo, jer je bezbednost svuda prisutna. Dakle, kretanje građana i vozila se odvija i desno i levo od tog mosta, stoga je nelogično i nepotrebno da postoje ovakve barijere za građane. Institucije su tu da osiguraju slobodno kretanje građana, vozila i robe jer živimo u demokratiji“, dodao je poslanik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari