Dušan Janjić za Danas: Akcija u Banjskoj je sahranila pozicije Beograda i Srba na KiM 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Ovo što se sada dešava na Kosovu i Metohiji je zaokruživanje Ohridskog sporazuma. To je nametanje normalnosti, a „ljubav na silu“ nikada ne može da bude prijatna. Pre svega nije prijatna Srbima na severu Kosova i ne može da bude prijatna nikome u Srbiji kome je stalo do demokratije i nekakvog elementarnog poštovanja vrednosti“, kaže za Danas Dušan Janjić, predsednik Foruma za za etničke odnose.

Ovo je, kako kaže, nešto što srpska zajednica doživljava kao ponižavanje, kao gubitak i zato nastaju duboke frustracije u Srbiji koje onemogućavaju da država izađe iz Miloševićeve ere i koja vodi ka ostvarivanju Ćosićevog sna o Srbiji kao beogradskom pašaluku.

* Vučić ne poznaje dovoljno Kosovo

Janjić napominje da Vučić ne poznaje Kosovo. Jer da poznaje nikada se ne bi desila suluda ideja da Srbi izađu iz kosovskih institucija.

„Bilo je jasno od momenta kada su Srbi izašli iz institucija da niko neće popuniti te institucije, osim Kurtija i to koliko mu treba u dogovoru sa Kvint grupom“, kaže Janjić i dodaje da se još iste večeri znalo da je ta odluka o napuštanju institucija bila suluda.

Vučić je, prema njegovim rečima, tada propustio da insistira na izborima, iako je za njih sve bilo zrelo.

Janjić kaže da je akcija u Banjskoj zapravo sahranila pozicije Beograda i Srba na KiM.

„Ne mogu da pobegnem od utiska da je akcija u Banjskoj bila presretnuta akcija u kojoj imate terorističke elemente, što znači da je organizovana. Tu je i napad na NATO u Zvečanu i još što šta. Sve to dovelo je krizu do bezbednosne tačke ključanja, što je tragično, ali i dobro, jer više nije moglo da se laže da nema paravojski, terorističkih jedinica, a pokazalo se da ima islamskih fundamentalista. Došlo je vreme sazrevanja. Ta kriza je dovedena do tačke u kojoj je Srbija morala da odstupi“, navodi Janjić.

On konstatuje da je sadašnje stanje na Kosovu objektvno realna mogućnost sadašnjih vlasti Srbije i Kosova i sadašnjih interesa Kvint grupe (od engl. kvint, petorka, naziv za grupu zemalja koju čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, prim. ured.).

* Neće biti ograničene vojne akcije na Kosovu

„To nije normalizacija, to nije čak ni demokrtaski dogovor, nije čak ni završavanje posla. Ovo je konflikt mera menadžementa u kojoj je Srbija jasno blokirana i ne ulazim u to da li je sama tako odlučila, ili je (Milan) Radoičić naterao Vučića zbog onoga što se dogodilo, u šta sumnjam“, kaže predsednik Foruma za etničke odnose.

Janjić smatra da su zato teze koje plasiraju desničari da bi Vučić mogao da napravi ograničenu oružanu intervenciju na sever Kosova sulude.

„Verovatno je to rad marketinška mašinerija, ali je suština da vojne pretnje više nema. Kosovo više nije pravo pitanje izbora vlasti. Za njih je Kosovo završena priča. Pokazali su šta znaju, a što se tiče normalizacije ovo je sada potpuno nova situacija“, objašnjava Janjić.

Dušan Janjić za Danas: Akcija u Banjskoj je sahranila pozicije Beograda i Srba na KiM 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

* ZSO politikantski alibi

Dodaje da je zajednica srpskih opština bila politikanski alibi za jedan loš projekat od početka i ta priča se sada raspala. Za ono malo Srba što je ostalo na Kosovu mora drugačije da se pregovara.

„Taj Ohridski sporazum koji nam je nametnut u suštini nije loš i najidelnije je rešenje u smuslu da „ne priznate nezavisnost, a da sarađujete“. Ali na tome mora dosta da se radi, a za to nisu sposobni ni Vučić, ni Petković, ali ni Kurti“, navodi naš sagovornik i dodaje da je zbog cirkusa koji traje onemogućeno Srbima da formiraju neku alternativu.

* Srpska lista boluje od fenomena Dolovac

A Kurtiju, kako kaže, savršeno odgovara Srpska lista “ koja je umrla i koja je novi fenomen Dolovac“ (prema prezimenu državne tužiteljke Srbije, za koju važi i da se „ne meša u svoj posao, prim. ured.)

„I to što Beograd , kao i Srpska lista, sada ćute na sve što se dešava na Kosovu je sindrom Dolovac, a sve po principu – ja ništa ne znam, ja nemam nikakvu odgovornost. A odgovornosti ima.To busanje naconalista pokazuje da ne odlučuje ni o čemu, već svi pričaju o „Hanibalu ante portasu“, o Kurtiju, a nisu u stanju da kažu da su sami vodili pogrešnu politiku. Pa još 2014 godine je bilo jasno da je zajednica srpskih opština bila neostvariva“, ističe predsednik Foruma za etničke odnose.

* Kraj laži SNS političara

Ovo što se dešava na Kosovu sada predstavlja, kako kaže Janjić, kraj laži SNS-ovih političara i takozanih „ćosićevskih“ nacionalista.

Pitanje stausa Kosova je razrešeno kada je prva simbolička himna Kosova svirana u Istočnom Sarajevu, jer je čovek pobedio u džudou na Evropskom prvenstvu. A Srbija nije otišla.

„Šta nam ostaje da ljudi sa KiM beže iz svojih kuća, ili da bežimo sa svetskih prvenstava“, pita Janjić koji kako kaže sa ovakvim srpskim pregovaračima u narednom dijalogu, iz koga je javnost potpuno isključena, ne očekuje ništa novo.

Sešće Vučić i Kurti, popiće kafe i neće se sresti, kaže Janjić i dodaje da je još Crnjanski pisao da je „bežanija najbolji koncept srpskog nacionalizma“.

Sagovornik Danasa, koji od Brisela ne očekuje previše, pojašnjava da će Balkan biti tema prvog kvartala prve godine nove vlasti u SAD.

* Balkan će biti tema nove SAD vlasti već u prvom kvartalu

„Pretpostavimo da pobedi Tramp, ostaće sve ono što je urađeno za vreme Bajdena, s tim što će Tramp vratiti koristan Vašingtonski sporazum. Ništa se drugo neće promeniti. Ali oba sporazuma govore da je Kurti obavio veliki posao. Za mene je on jedan pragmatičan političar reciprociteta, kakakv je uostalom i Vučić. Ali Kurti ima nacionalnu podršku i zato je razvaljivao i ide dalje“, navodi Janjić.

Sada, kako kaže, ostaje period u kome vlast u Beogradu treba da pokaže da je racionalna, da nije opterećena preživljavanjem, naplatom i isplatom.

„Ona sada mora da pripremi promenu politike, što znači da se moramo prilagoditi realnosti na Kosovu i to što pametnije da dovršimo. Ako ne mogu neka odu na kolektivni odmor, neće ništa dramatičnije da se desi, od onoga što se već izdešavalo“, zaključuje Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari