Dušan Janjić: Moguće uključivanje SAD u dijalog 1Foto: Fonet

Srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaće se u četvrtak u sedištu EU u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Kako je saopštila Delegacija EU u Srbiji, oni će razmeniti mišljenje o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, nakon dogovora postignutog u julu o početku priprema za novu fazu dijaloga. „Visoka predstavnica i dva predsednika će takođe razmotriti stanje procesa sprovođenja dogovora postignutih tokom dijaloga“, navodi se u saopštenju.

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, ocenjuje za Danas da će to biti „jedan od pripremnih sastanaka za novu fazu briselskog dijaloga, koji će se, moguće je, održavati ubuduće na mesečnom nivou“.

– Na narednih nekoliko sastanaka biće definisana forma i teme daljih pregovora o rešavanju kosovskog pitanja. Očekuje se da ta pripremna faza potraje do kraja 2017. ili početka naredne godine. Takođe, učesnici sastanka će napraviti rezime onoga što je učinjeno i što nije urađeno, kada je reč o dosad postignutim sporazumima. Mnogo je više stvari koje nisu sprovedene, uključujući rešavanje problema kao što su komplikacije nastale u vezi sa brojem +381, navodi on.

Janjić ukazuje da će Federika Mogerini „verovatno ostati u protokolarnoj ulozi domaćina sastanaka“, ali da treba očekivati da će se uskoro u dijalog uključiti i još neko od Evropljana, a moguće i od Amerikanaca, ko će biti u ulozi „operativca“ u narednim fazama pregovora.

Kako je Danas već pisao, diplomatski izvori tvrde da je „gotovo izvesno“ da će ubrzo biti izmenjen format briselskih pregovora, tako da razgovore na najvišem političkom nivou ubuduće vode predsednici, a ne premijeri, kao što je bio slučaj u prethodnim fazama, odnosno da će se u sedištu EU sastajati Vučić i Tači. Prema saznanjima našeg lista, da bi takva odluka bila zvanično donesena potrebno je da dobije i „zeleno svetlo“ kosovskog parlamenta. Novi saziv Skupštine Kosova tek treba da bude konstituisan, budući da je prošle sedmice propao i šesti pokušaj da to bude učinjeno. Glavnu „kočnicu“ za konstituisanje novog saziva predstavlja nemoć koalicije okupljene oko Ramuša Haradinaja, prvoplasirane na junskim izborima, da prikupi većinu od 61 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari