Dušan Janjić: Način na koji provladini tabloidi danas pišu o Putinu je isto loš kao kad su ga hvalili 1

Sastanak Aljbina Kurtija, premijera Kosova, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, kod Olafa Šulca, nemačkog kancelara, svakako nije nekakva pregovaračka pozicija koja će dati rezultat, mišljenja je Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

On smatra da taj sastanak u sredu, ne može ničemu da doprinese, jer se, napominje, ništa nije promenilo u stavovima ni Kurtija ni Vučića, što bi moglo da nagovesti da bi oni mogli u bilo čemu da postignu dogovor.

– Razumem da su ljudi željni priče, da sve nekako stavljaju u kontekst sukoba u Ukrajini i okretanja Srbije od Rusije ka EU, ali kao da zaboravljaju da je Srbija na tom putu od 2001. godine, ali nikako da stigne nigde – kaže Janjić.

Govoreći o sutrašnjoj poseti predsednika Srbije Grčkoj, gde će prisustvovati ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas , sagovornik Danasa kaže da je taj projekat konstatovan u Vašingstonskom sporazumu, povezivanje Turske i dela severne Afrike, odnosno da je usmeren na neke nove mogućnosti dobijanja gasa, a možda i nafte.

Dušan Janjić: Način na koji provladini tabloidi danas pišu o Putinu je isto loš kao kad su ga hvalili 2
Foto: Beta/AP/Lefteris Pitarakis

– Kada je reč o gasu, po meni je to nešto što je nužno. Srbija nema nikakvog drugog izbora. Pritom, to nije priča sad, hajde da idemo na južni tok. Tu nema gasa od Rusa. Ta nafta i taj gas stižu iz Libije, severne Afrike, a mogu da stignu i iz Azerbejdžana i Irana… To je nešto što je Srbija morala mnogo ranije da uradi ali nije uradila. Sada je zbog rata prinuđena – kaže Dušan Janjić.

Premae njegovom mišljenju, trebalo bi „napraviti pametniju strategiju“, a to je da se pređe na tečni gas, koji će se istovarivati u Rijeci.

– To je investicija od nepunih 7,5 miliona evra, da se povežemo sa tim gasovodom koji ide i do Mađarske, iz Rijeke. To bi za mene bila vest, odnosno promena politike – ističe Janjić.

U kontekstu promene narativa provladinih tabloida, koji, svedoči javnost, odustaje od veličanja Vladimira Putina i okreće se osudama Rusije kada je reč o agresiji te države na Ukrajinu, sagovornik Danasa kaže da oni pripremaju svoje čitaoce na promenu politike prema predseniku Rusije.

– Međutim, način na koji to rade, bojim se da ne odvaja ljude od Rusije, nego da stvara utisak prinude i solidarnosti. Na takav način pisati o Putinu je isto loše kao kad su ga hvalili. Ja ne znam šta je zahvatilo Srbiju, da se ravnamo prema pisanju tabloida a ne prema stvarnim interesima. A Srbija, ponavljam opet, nema energetsku stabilnost. Sve te kompanije u Srbiji su, znate, ruske firme. To je problem, kako će Srbija da to isplati Rusiji? Kako će da povrati te kompanije? Kako će to da uradi bez tih ruskih firmi? Ne može to da uradi – zaključuje Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari