Dušan Janjić: Orlić ume da bude "ratnik" kad treba, ali ne protiv svakog i svega 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević; Aleksandar Barda

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za Danas da bi odluka Predsedništva SNS da za predsednika novog saziva Skupštine Srbije kandiduje Vladimira Orlića mogla da bude signal da bi naprednjaci mogli da politiku oslone na kadrove koji će „braniti stranku i njenog predsednika Aleksandra Vučića, ali i biti spremni na saradnju sa drugima“.

– Orlić je jedan od istaknutijih članova SNS. Ume da bude ‘ratnik’ kad to treba, a ne protiv svakog i svega, kao što je to radio šef naprednjačkog poslaničkog kluba u prethodnom skupštinskom sazivu Aleksandar Martinović. Mesto predsednika Skupštine traži da na njemu bude korodonator, neko ko će da održava vezu između Predsedništva parlamenta i poslaničkih grupa. Čini mi se da bi Vladmir Orilić mogao da bude dobro rešenje , verovatno temeljnije nego što je to svojevremeno bila Maja Gojković- kaže Janjić.

Prema njegovoj oceni, Orličeva kandatura za predsednika Skupštine Srbije ukazuje da bi za mandatara nove vlade SNS mogao da traži među ljudima sličnog političkog profila koji neće ići mnogo u javnost, ali bi unutar vlade mogli da obezbede minimum kompromisa u komunikaciji.

– Sa stanovišta naprednjačke politike, kandidati za mandatara mogli bi da budu Miloš Vučević i Siniša Mali. Doduše, Vučevića opterećuju najnoviji problemi u Novom Sadu sa prebijanjem građana, a Sinišu Malog pritiskaju stare afere. Ali, ko je u društvu grešnika video bezgrešnu vladu – kaže Dušan Janjić.

Vladimir Orlić izbran je za naprednjačkog kandidata za predsednika parlamenta, na predlog predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, danas na sednici Predsedištva stranke.

Predsedništvo SNS zasedalo je iza “ zatvorenih vrata” u prostorijama stranke u koje je Vučić, kako javljaju agencie, stigao dvadesetak minuta pre sastanka.

Posle sednice član Predsedništva SNS i šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio da je” odlučeno i da će važnije funkcije u parlamentu i u poslaničkoj grupi SNS obavljati: Milenko Jovanov, Marina Raguš, Nevena Đurić i Sandra Božić, a da će se u narednom periodu odlučiti koje će funkcije oni obavljati”.

– U nedelji pred nama pristupićemo izboru rukovodstva i formiranju randih tela Skupštine. Suštinska odluka koja je doneta na sednici Predsedništva SNS je da pomladimo rukovodstvo, kako Skupštine, tako i Vlade Srbije u svakom smislu te reči – objasnio je Selaković.

Prema njegovim rečima, na sednici Predsedništva SNS razmatrana su pitanja aktuelne političke situacije u zemlji i regionu, ali i trenutno najvažnijim pitanjima – formiranja vlasti nakon izbora održanih prošlog proleća.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije zakazana je za 1. avgust. Prema rezultatima poslednih parlamentranih izbora održanih 3. aprila na teritoriji Srbije bez KiM, SNS ima 120 od 250 poslaničkih mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari