Dušan Petrović: Nema napretka u reujedinjenju DS 1Foto: www.mc.rs

Političke igrarije Aleksandra Vučića koče formiranje nove vlade. Njen sastav će biti manje-više isti kao i u prethodnoj vladi.

Problem je što ne postoji razvojna ekonomska politika, što Vučić i ministri zloupotrebljavaju institucije u političkoj borbi, što je tabloidizovan javni život, što nemamo fer izbore, kao i to što je stanje u medijima veoma loše, kaže u razgovoru za Danas Dušan Petrović, osnivač stranke Zajedno za Srbiju, odgovarajući na pitanja šta koči formiranje nove vlade i kakav njen sastav očekuje. Zajedno za Srbiju održava danas stranačku skupštinu na kojoj će, umesto Petrovića, biti izabran njen novi predsednik Nebojša Zelenović.

Očekujete li da, ukoliko zastoj u procesu pregovora sa EU, koji je neminovan posle Bregzita, potraje, Srbija odluči da na neko vreme zamrzne proces integracija ili pak da rad na tome u Beogradu bude sveden na minimum?

Verujem da bi svaka vlast, koja bi i formalno počela da vodi antievropsku politiku, bila kratkog veka.

Mislite li da bi ZZS trebao u da se vrati u DS i šta je neophodno da se to dogodi? Pojavio se i predlog Borisa Tadića o političkoj uniji sa vašom strankom i DS.

 Ponoviću ono što duže vreme zagovaram. Istinske proevropske stranke, koje su, u isto vreme, opozicija Vučićevom režimu treba da pronađu način da efikasno zajednički funkcionišu. To će se desiti ukoliko bude postavljen temelj zajedničke politike. Važno je da što pre počnemo ozbiljno o tome da razgovaramo. Da li bi najbolje rešenje bilo unija stranaka, ili integracija u jednu stranku, stvar je rezultata takvih razgovora. Razgovarao sam sa predsednicima, mislim, svih ovih stranaka. Kao što vidite, još uvek ne postoji suštinski napredak.

Zašto ste odlučili da više ne vodite Zajedno za Srbiju i da li je to samo trik za prikupljanje političkih poena s obzirom na to da ste jedan od retkih koji je to učinio?

Stranka Zajedno za Srbiju ima jasan plan od svog osnivanja. Mi verujemo da se u Srbiji neće živeti bolje dok milioni ljudi ne dobiju mogućnost da odlučuju o pitanjima javnog života koja su za njih važna. Sa druge strane, sistematično smo stvarali prostor ljudima u stranci da ovu politiku kreiraju i promovišu. Smatram da je ovakav pristup dobio nesumnjivu potvrdu u životu, jer je u stranci stasao nov, autentičan lider, koji je potpuno spreman da vođstvo i odgovornost u političkoj borbi za ovu veliku ideju preuzme u svoje ruke. To doživljavam i kao svoj lični, veliki, uspeh.

 Zašto baš Nebojša Zelenović?

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, biće predložen za novog predsednika stranke. Izvanredan narodni poslanik i gradonačelnik, potpuno samosvojan i atipičan čovek u politici, narodni čovek, staće na čelo organizacije koja veruje u građane Srbije. I, eto, suština njegovog zadatka biće da građane naše zemlje ubedi u to da su sposobni da sebi stvore dobar život. Veličanstven izazov! Zelenović je čestit i iskren čovek, koji ima izuzetan dar da se lako razume sa poljoprivrednicima, stranim diplomatama, vlasnicima malih radnji i menadžerima najvećih korporacija. Potpuno je posvećen unapređenju prosvete i zdravstva. Ima svest o značaju kulture. Nisam u politici sreo čoveka koji ima tako snažnu empatiju za ljude koji se bore sa svakodnevnim nevoljama, a u isto vreme tako veliki entuzijazam da ovlada najkrupnijim geopolitičkim pitanjima. Ponosan sam što imam privilegiju da sarađujem sa njim.

 Hoćete li ipak Vi vući sve konce?

– Kao što sam rekao, biramo novog predsednika da bi preuzeo vođstvo u stranci i on će to činiti u punom smislu te reči.

 Hoćete li obavljati neku funkciju u stranci?

 Učiniću sve što je u mojoj moći da budućem predsedniku ZZS pomognem u velikoj borbi koja ga očekuje. Ukoliko Skupština stranke donese takvu odluku, postaću predsednik Političkog saveta.

Ne raspravljam o unutrašnjim pitanjima drugih stranaka

Mislite li da Pajtić, Tadić, Jovanović, Živković treba da pođu vašim putem i povuku se sa mesta predsednika stranaka?
– Nisam pozvan da raspravljam o unutrašnjim pitanjima drugih stranaka, naročito ne onih sa kojima je ZZS u političkom savezu. Treba mi da stvorimo jasnu alternativu Vučićevom režimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari