Poslanik koji je digao na noge opoziciju u Skupštini Srbije: Ko je Dušan Radosavljević? 1

Dušan Radosavljević, poslanik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), digao je ovih dana na noge poslanike opozicije, tokom obraćanja u Skupštini Srbije, povodom zakona o zabrani kopanja litjuma i bora. I ne samo opoziciju, već je njegov govor postao najpopularniji na društvenim mrežama.

Dušan Radosavljević, poslanik POKS-a, tokom rasprave o litujumu poručio je građanima Srbije, između ostalog, da on, kao deo opozicije, može da se časnog obraza vrati kući u svoju Mačvu.

„Mi u Narodnoj skupštini, mi narodni tribuni moramo da damo odgovor i to čeka Srbija. Ja vas molim da svako po svojoj savesti odluči. Neću da apelujem ni na koga. Svako će svoj život nositi i svako će pred narod izaći, ali svakako ja hoću da se čistog obraza vratim u moju Mačvu ponosnu, ovo ona sluša i da kažem da sam stao da ih zaštitim. Više nisam znao, više nisam umeo“ rekao je Radosavljević u parlamentu.

Dodao je da Srbija treba da bude ponosna što ima ovakvu opoziciju.

„Budi ponosna Srbijo, imaš ovakvu opoziciju. I monarhiste i leve, i desne. Evo, Srbijo, evo šta imaš! Ovo imaš Srbijo! Ne brini za budućnost! Živela Srbija“, rekao je ovaj poslanik POKS-a, dok su ga ostali opozicionari pozdravili stojećim ovacijama uz povike „Neće kopati!“

Kada je Radosavljević prvi put 2022. godine izabran za poslanika u republičkom parlamentu obećao je da će učini sve da od mačvanskog Prnjavora, „viteza Karađorđeve zvezde“ stvori prelepu “zapadnu kapiju našeg grada Šapca”, ali i da će nastojati da Prnjavoru vrati status grada.

Čini se da tokom poslanikovanja ništa od toga još nije uspeo, već da je sada u poziciji i da se bori i da njegova Mačva ostane prirodno netaknuta.

U prošlom skupštinskom sazivu ovaj poslanik POKS-a bio je član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenik člana Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Odbora za zaštitu životne sredine. Bio je i član Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

U aktuelnom skupštinskom sazivu izaban je za poslanika kao treći na listi koalicije NDSS – POKS.

Radosavljević je rođen 1959. godine u svešteničkoj porodici. Otac mu je bio prota Srećko Radosavljević, veliki govornik i prvi sveštenik koji je posetio Krf. Završio je studije za fizičku kulturu, ali je najmanje radio u nastavi.

Bavio se turizmom, radio u Parking servisu, a od 2004, do 2008. godine bio je predsednik skupštine opštine Šabac.

Mediji su zabeležili da je Radosavljević na 92-godišnjicu Cerske bitke u centru Šapca odbio da se obrati u ime lokalne samouprave, zbog revije neukusa i kiča, dobro plaćenog iz opštinskog budžeta.

U to vreme aktuelni poslanik POKS-a bio je član Srpskog pokreta obnove. Tu stranku je napustio, kada i većina članova SPO-a, onda, „kada je Vuk Drašković izgubio kompas“.

Zajedno sa Vojislavom Mihailovićem formirao je POKS i izabaran je za zamenika predsednika te stranke.

Smatra da je Srbiji potrebna monarhstička stranka sa kojom sistem moramo da gradimo od početka. Ovde nije pitanje personalnih rešenja, ovde je potrebna potpuna promena sistema, smatra Radosavljević.

Jedan je od onih poslanika koji nije menjao mesto prebivališta. I dalje živi u rodnom Mačvanskom Prnjavoru i kako sam kaže projekat Rio Tinta i kopanje litijuma ga lično pogađa, jer je njegovo mesto udaljeno na par kilometara od Nedejica.

Oženjen je i ima sina Srećka i ćerku Jelenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari