– Višednevne manifestacije obeležavanja 20. rođendana Lige socijaldemokrata Vojvodine okončaće se danas u Novom Sadu, povorkom aktivista koji će nositi hiljadu vojvođanskih zastava centrom grada, nakon čega će u bašti Kluba Vojske Srbije biti priređena proslava za učesnike defilea, prijatelje članove i prijatelje stranke.


Predsednik LSV Nenad Čanak podsetio je da je Liga jedna od retkih preostalih stranaka u Srbiji osnovanih devedesetih godina prošlog veka. „Uspeli smo da opstanemo zbog svoje dosledne, principijelne politike, koje ćemo se držati i u budućnosti“, istakao je Čanak, na svečanom predstavljanju monografije LSV.

Stranka je osnovana 14. jula 1990, na dan Francuske revolucije, kao Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije, građanske, multikulturne i antiratne orijentacije, sa snažnim insistiranjem na jačanju vojvođanske autonomije. Osnivačku sednicu su vodili Nenad Čanak, Aleksandar Kravić i Nenad Đuretić, a među učesnicima su bili i Emil Gion, Stevan Gion, Vladimir Kranjčević, Mladen Nikšić, Milorad Putnik i Ivan Vojnović. Uvodni referat podneo je Čanak, koji je i izabran za predsednika.

Za dve decenije Lige posebno su ostali upamćeni njeno neprestano antinacionalističko, antiratno i antifašističko delovanje, kao i zalaganje za što veću samostalnost Vojvodine unutar Srbije, ali i brojni Čankovi kontroverzni nastupi u javnosti. Pamte se i kampanje i slogani, posebno „Tačku na pljačku“, „Dole Milošević“, „Vojvodina naša kuća“, „Vojvodina republika“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari