Desetak političara iz Srbije boraviće narednih dana u Americi, što zbog Molitvenog doručka, što zbog razgovora o Kosovu.


Od danas, pa do četvrtka, 2. februara, u Vašingtonu će boraviti učesnici „srpsko-srpskog“ dijaloga o KiM, koji organizuje Američki centar za inkluzivno upravljanje. Cilj susreta je „promocija predloga mera za konsolidaciju srpske zajednice na Kosovu“. Kako je Danasu objašnjeno, ovaj predlog se zasniva na činjenici da Srbi ne prihvataju nezavisno Kosovo, ali i da su svesni da Albanci sadašnje stanje doživljavaju kao punu nezavisnost.

Programom su, između ostalog, obuhvaćene posete Stejt departmentu i Kongresu, kao i susret s pomoćnikom zamenika državnog sekretara SAD Filipom Rikerem i Dženifer Braš, direktorkom Odeljenja za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu.

Put SAD ovim povodom idu predsednik Građanske inicijative i državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović, pokrajinski funkcioner SPO Ranđel Nojkić, poslanici Skupštine Srbije Dejan Radenković (SPS) i Stojanka Petković (URS), kao i potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić (SLS). Izvori Danasa tvrde da je poziv dobila i potpredsednica DS Jelena Trivan, ali da nije u mogućnosti da putuje u SAD.

Predstavnici Srbije na tradicionalnom Molitvenom doručku, koji se 2. februara takođe održava u Vašingtonu, sigurno će biti ministri Vuk Jeremić, Ivica Dačić i Srđan Srećković, lider SPO Vuk Drašković, kao i predsednik Grupe prijateljstva Srbije i SAD u Narodnoj skupštini Vlajko Senić. Potpredsednik DSS Nenad Popović je primio poziv, ali još ne zna da li će otići, dok ministar Rasim Ljajić smatra da su tri odlaska na Molitveni doručak za njega bila dovoljna. Ceremoniji će prisustvovati i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, ali i potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić, saznaje Danas.

Tradicionalni doručak „u molitvi za Ameriku“ organizuje se još od 1953. svakog prvog četvrtka u februaru. Predsednik SAD Barak Obama održaće govor, ali šanse za bilateralni susret s njim, pa čak i za „obično“ rukovanje su praktično nepostojeće.

Srđan Srećković kaže za Danas da mu je čast da predstavlja Srbiju u Americi, „koja je ključni globalni politički i ekonomski akter”. „Sastaću se i s predstavnicima Kongresa srpskog ujedinjenja i Srpske narodne odbrane”, navodi Srećković, ministar vera i dijaspore.

Poslanik URS Vlajko Senić kaže za Danas da očekuje niz razgovora sa članovima američke administracije i ističe da sve putne troškove plaća sam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari