Dveri: Formirati anketni odbor za ispitivanje finansijskog poslovanja za vreme pandemije kovida 1Foto: dveri.rs

Nosioci političke korupcije uništavaju budućnost društva, o čemu najbolje govori podatak da je u 2022. godini od 50 najvećih javnih nabavki vrednih više od 1,1 milijardu evra u 34 bio samo jedan ponuđač, u 15 po dva, a samo u jednoj javnoj nabavci tri ponuđača, izjavio je danas član Antikorupcijskog tima Dveri Dragan Dobrašinović.

On je na konferenciji za novinare rekao da su među firmama koje su imale najviše koristi od javnih nabavki Milenijum tim, Termomomt i „jedan od najvećih dobitnika na tenderima u Srbiji“ kompanija Elektotehnika-Južna Bačka.

Dobrašinović je naveo da je kompanija Elektotehnika-Južna Bačka pre dve godine u samo jednom danu potpisala 122 ugovora sa državom, sa različitim nivoima vlasti, i ocenio da je to „apsolutni svetski rekord“.

Dodao je da je kompanija Termomont u vreme pandemije kovida dobijala sve poslove u vezi sa bolnicama, njihovom izgradnjom i opremanjem, i naveo da se radi o desetinama miliona evra.

Dobrašinović je rekao da je kompanija Termomont „platila ulaznicu“ tako što je „navodno poklonila deo bolnice koji su dogradili na Karaburmi“ i da su zauzvrat dobili „silne poslove“.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da Srpska napredna stranka (SNS) započela vlast tako što se predstavljala kao najveći borac protiv kriminala i korupcije i obećavala da će ispitati sporne pljačkaške privatizacije, a danas je ta stranka „vrh kriminala i korupcije“.

On je rekao da je posle 11 godina vlasti SNS „teško naći jednog visokog državnog funkcionera koji je ogrezao u korupciji, a da se nalazi u zatvoru na višegodišnjoj robiji na osnovu pravosnažne presude“.

Obradović je naveo da je od svog osnivanja 2010. godine Državna revizorska institucija podnela 264 krivične prijave zbog političke korupcije i raznih malverzacija na različitim nivoima vlasti, a da je bilo samo pet pravosnažnih presuda.

Naveo je da će narednih dana poslanička grupa Dveri – Patriotski blok u skupštinsku proceduru predati predlog formiranja anketnog odbora za ispitivanje finansijskog poslovanja za vreme pandemije kovida.

Obradović je istakao da će se Dveri i njihov Antikorupcijski tim posebno baviti korupcijom u vezi sa velikim infrastrukturnim projektima, „jer se vlast specijalizovala za građevinske radove zbog toga što je najveća pljačka na velikim infrastrukturnim projektima“.

Politička korupcija za Dveri je „ravna veleizdaji“, jer je krađa narodnih para iz budžeta, nameštanje tendera i prelivanje para u privatne džepove „najteže krivično delo, koje ne zastareva i koje buduća vlada mora da uvede u sferu višegodišnje robije“, kazao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari