Dveri KiM: Međunarodna zajednica da spreči humanitarnu katastrofu na severu Kosova 1Foto: dveri.rs

Pokrajinska organizacija Dveri sa Kosova i Metohije zatražila je danas od međunarodne zajednice da spreči humanitarnu katastrofu na severu Kosova, koja svakim danom dobija sve ozbiljnije razmere.

U saopštenju se ističe da Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici ima ozbiljne probleme sa snabdevanjem lekovima, kiseonikom i sanitetskim materijalom i da lekovi nedostaju u apotekama, ali i hrana u trgovinama na severu Kosova.

Komercijalna banka i Poštanska štedionica nemaju mogućnost da dostave novac svojim poslovnicama, tako da se ne mogu ni isplatiti plate radnicima ni u privredi ni u državnim institucijama, navodi se u saopštenju.

Poseban problem jeste nemogućnost odlaska na posao radnika i studenata na predavanja u Rašku, što traje već 15 dana, zbog zatvaranja administrativnog prelaza Jarinje.

„Građani, da bi došli do Leška, moraju se vraćati preko Novog Pazara, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, što je put od 130 kilometara, dok ta deonica preko Jarinja iznosi 20 kilometara. Ovu torturu ne trpe samo Srbi sa severa Kosova i Metohije, već i Albanci, Goranci i drugi koji imaju svoje obaveze i poslove u centralnoj Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na Srbe se vrši dodatani pritisak i teror svakodnevnim pretresanjem kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari