Dveri: Načelnik gradske uprave u Čačku krije beleške u kojima je evidentirana krađa na izborima 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Predsednik gradskog odbora Dveri Milan Roganović izjavio je danas da postizborna kriza u Čačku još nije razrešena jer aktuelna vlast izbegava da prizna izborni poraz, kao i da će ta stranka podneti krivične prijave protiv načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove koji „krije službene beleške u kojima su evidentirane sve izborne nepravilnosti i krađe“.

Već tri dana načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojša Bežanić krije službene beleške u kojima su evidentirane sve izborne nepravilnosti i krađe koje su predstavnici svih pet opozicionih izbornih listi utvrdili uvidom u kompletan birački materijal. Načelnik Bežanić ne samo da je pobegao sa radnog mesta u petak veče kada je trebalo da dostavi kopije službenih beleški ovlašćenim predstavnicima opozicije, već ih do sada nije dostavio ni Gradskoj izbornoj komisiji, što je obavezan prema zakonu“, rekao je Roganović u pisanoj izjavi.

Predsednik čačanskog odbora Dveri je kazao da je „jasno da Bežanić pokušava da od javnosti sakrije dokaze o izbornoj krađi koja u potpunosti menja konačne izborne rezultate u Čačku“.

„Bez svih tih nepravilnosti definitivno je većina glasova Čačana na strani ujedinjene opozicije. Od Gradske izborne komisije očekujemo da to konstatuje i da konačni izborni rezultati pokažu ono što smo znali od izborne noći, a to je da Srpska napredna stranka (SNS) sa svojih devet koalicionih satelita nema većinu u našem gradu, kao što nije imala ni na prošlogodišnjim republičkim izborima“, istakao je Roganović.

Najavio je da će Dveri, ako Bežanić ne dostavi službene beleške kojima su „konstatovane izborne mahinacije“, podneti krivičnu prijavu protiv njega i protiv predsednice Gradske izborne komisije Ljiljane Stanišić, koja ga nije pozvala na odgovornost.

„Ističemo da je naš uvid u kompletan birački materijal sa 104 biračka mesta pokazao da Ruska stranka uopšte nije prešla manjinski cenzus i da su besmisleni navodi Miluna Todorovića da će praviti postizbornu koaliciju sa jednim odbornikom Ruske stranke koga oni nisu ni osvojili na izborima. Javnost treba da zna da je glasom Ruske stranke većina u Gradskoj izbornoj komisiji odbila sve prigovore opozicije na izborni proces, što je dokaz da ova lažna Ruska stranka predstavlja samo produženu ruku aktuelne vlasti koja joj je dodala glasove za cenzus koji nije ni osvojila“, rekao je Roganović.

On je naveo da su „sve ovo razlozi za poništavanje izbora na mnogo biračkih mesta“, ili da Gradska izborna komisija i vlast priznaju izborne rezultate i pobedu ujedinjene opozicije u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari