Dveri: Utvrđene brojne nepravilnosti na lokalnim izborima u Čačku 1foto FoNet Zoran Mrđa

Gradski odbor pokreta Dveri saopštio je da su prilikom kontrole izbornog materijala sa svih 104 biračka mesta u Čačku otkrili brojne izborne nepravilnosti koje direktno utiču na konačne izborne rezultate u tom gradu.“Bez tih zvaničnih dokaza konačni izborni rezultati na lokalnim izborima u Čačku se ne mogu tačno utvrditi“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Dveri su, zajedno sa predstavnicima svih opozicionih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima u Čačku, izvršili kontrolu kompletnog biračakog materijala zbog sumnje da su ;netačni ;preliminarni izborni rezultati koje je saopštila Gradska izborna komisija (GIK), .

Dveri navode da je kontrola izbornog materijala izvršena u Gradskoj upravi, uz prisustvo zaposlenih u toj upravi koji su zajedno sa kontrolorima iz opozicije evidentirali uočene nepravilnost, ali da opozicija posle toga nije dobila službene beleške o tome.

„Nismo dobili tražene službene beleške i nije nam omogućeno da imamo kopiju onoga što smo utvrdili prilikom uvida u kompletan birački materijal, a što su sve vreme prisutni predstavnici Gradske uprave lično potvrdili i evidentirali“, stoji u saopštenju.

Prema preliminarnim rezultatima GIK na lokalnim izborima u Čačku najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), koja će u lokalnoj Skupštini, koja ima ukupno 75 odborničkin mesta, imati 40 odbornika.

U međuvremenu je Ruska stranka koja je osvojila jedan odbornički mandat podržala SNS.

Pet opozicionih lista koje su učestovovale na lokalnim izborima u Čačku – koalicije „Svi za Čačak“ i „Čačak protiv nasilja i Novi DSS“, dve grupe građana „Ivan V. Ćalović – Istina i Čast“ i „Probudimo Čačak“ i Dveri imaće ukupno 34 odbornika.

Sve opozicione liste ocenile su ranije da je SNS „pokrao“ izbore u Čačku i saopštile da ne priznaju preliminarne izborne rezultate.

Gradonačelnik Čačka i visoki funkcioner SNS Milun Todorović odbacio je optužbe opozicije i istakao da su izborni rezultati koje je objavio GIK „merodavni“ i da je pobeda SNS „nesumnjiva“ i „čista kao suza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari