Većina poslanika Skupštine Srbije ocenila je oslobađajuću presudu Oriću kao poraz prava i pravde, ali i poraz Haškog tribunala. Čulo se i da takva odluka neće doneti pomirenju u regionu, već potkrepljuje tezu onih koji smatraju da se u Hagu deli selektivna pravda. Vladan Batić, bivši ministar pravde ocenio je juče u Skupštini da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja poraz Haškog tribunala i UN, kao i dokaz neobjektivnosti ovog suda .

Većina poslanika Skupštine Srbije ocenila je oslobađajuću presudu Oriću kao poraz prava i pravde, ali i poraz Haškog tribunala. Čulo se i da takva odluka neće doneti pomirenju u regionu, već potkrepljuje tezu onih koji smatraju da se u Hagu deli selektivna pravda. Vladan Batić, bivši ministar pravde ocenio je juče u Skupštini da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja poraz Haškog tribunala i UN, kao i dokaz neobjektivnosti ovog suda . „Navodni nedostaci dokaza, nedovoljni su argumenti Tribunala za oslobađajuću presudu Oriću i to ostavlja gorak utisak i daje za pravo onima koji tvrde da se u Hagu deli selektivna pravda“, rekao je Batić, dodajući da postoji obilje dokaza koji ukazuju na odgovornost Orića i da Tribunal ne bi trebalo da se oslanja na svedoke koji su uvek nepouzdanije dokazno sredstvo.
I za Dragana Markovića Palmu, predsednika Jedinstvene Srbije presuda je sramna i predstavlja jedan od razloga zbog koga bi Haški tribunal trebalo što pre zatvoriti ili bar da se zamrzne. „Taj sud ima dvostruke aršine, napravljen je za Srbe i ništa dobro nije doneo Srbiji“, rekao je Marković. Na pitanje kada će biti izručena preostala tri haška optuženika, Marković je rekao da se Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić ne nalaze u Srbiji. Oslobađajuća presuda za „dokazanog ratnog zločinca“ Orića u najmanjoj meri je skandalozna ocenila je juče i Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G 17 plus. Ona je dodala da se Srbija ne može da se složi sa činjenicom da se ratni zločinci šetaju slobodno ovim delom Balkana. Šef poslaničkog kluba DSS-NS Miloš Aligrudić ocenio je da jedino „što možemo očekivati jeste da tužilaštvo podnese neki vanredni pravni lek“. U SRS smatraju da je presuda potvrdila da se od Tribunala ne može očekivati da bude pravičan. „Posle oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću to su apsolutne istine koje više niko ne može da pobije“, rekla je funkcionerka SRS-a Gordana Pop Lazić. SPS, takođe, je osudio presudu Oriću. Đorđe Milićević, portparol SPS naglasio je da je reč o podsmevanje međunarodnom pravu, „jedan montirani i lažirani proces, i imamo situaciju da je zločin nagrađen“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari