DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Ostavite komentar


  1. Ha ha ha prica za rulju. Kad budu resili ime morace da federalizuju makedoniju na dva entiteta. Jer ako ovako ostane od makedonaca u makedoniji nece ostati ni m. Za 20 godina bice to bosna podeljena vederacija. Kakva crna evropa sledecu krizu evra u narednih 10 godina nece preziveti ako i prezivi bice to samo ljustura evrope kakvu danas znamo.

    1. Ako se Makedonija federalizuje na dva entiteta nije nikakav problem.Svi gradjani Makedonije trebaju da budu zadovoljni sa drustvenim uredjenjem.Nasa braca Makedonci albanskog entiteta imaju svako pravo da zive u njihovoj Makedoniji , a ne da je dozivljavaju kao stranu (ne svoju)zemlju ili jos crnje da budu pod jarmom kao sto su nekada bili u susednoj drzavi.

      1. Mislim da, ako niste albanac /a gotovo sam siguran da jeste/, onda posedujete neverovatan smisao za humor. Taj „jaram“ koji smo im mi stavljali se ogledao u milijardama maraka koje smo izdvajali u budžet Srbije za prihvat „sirotih izbeglica“ iz Enver Hodžine Albanije. I mi smo bili „braća“, pričali i izmišljali o njima neverovatne priče, školovali ih i slali na letovanja po ferijalnim domovima i radničkim izletištima, plaćali domove da se školuju, subvencionisali udžbenike, otvarali im univerzitet, pa smo dobili ono što imamo danas. Mislim da delujete isuviše nesuvislo za jednog Makedonca ali, ako je tako, želim vam svu sreću. Trebaće vam mnogo više nego nama u Srbiji.

  2. „Kosovo“ ce da udje u EU istoga momenta kada i Srbija – kao deo Srbije priznat i po relevantnoj rezoluciji UN. Crna Gora je JEDINA koja ima neke sanse – iz jednog jedinog razlog – clanica je NATO. Tacno tako se EU prosirio u istonoj Evropi (prvo u NATO pa je to ulaznica u EU). Ili ce neko mozda da mi kaze da su Rumunija i Bugarska ispunile sve „standarde“. Od svega toga – ni moga

  3. Drago mi je Makedonija tako lepo napreduje ka EU, a da li ce prestici Srbiju, videcemo!

  4. Makedonija i Srbija nisu konkurencija jedna drugoj, bilo bi lepo da i mi i oni dostignemo standarde EU.

  5. Ovo nije takmicenje i ko god udje prvi, treba da smo srecni jer je i za Srbiju to uspeh.

    1. Кад им већ толико помаже, што не помогне и да буду своји у својој земљи и да не морају делове да дају на управу комшијама (осим оним са севера) а такође и да им „држава“ коначно добије име. Уууупс, па они баш захваљујући томе тако успешно „напредују ка Европи“

  6. Srbija odnosno vlada Srbije ima jasan stav da zeli da bude vojno neutralna, jer je mala zemlja kao i Makedonija. Ovaj stav joj nece smetati ka putu udruzivanja u EU, mozda proces bude trajao duze ali sa ovakvim stavom Srbija u EU ce imati bolji polozaj.

  7. Mi bismo mogli za tren, dovoljno je samo da priznamo Kosovo, a da li to želimo?

  8. Od pocetka godine na skopskoj ginekologiji je preminulo 200 novorodjenih beba. Otprilike, kao u podsaharskoj Africi…
    Pustite te velike price o NATO reformama i hrabrim politicarima…
    Makedonija je bila i ostala (nazalost)poslednja provincija Evrope, a ovakvi tekstovi su ispod svakog nivoa.

  9. Makedonija nema breme genocidne drzave i Makedonija nije pocinila najstrasnije zlocine u novijoj istoriji covecanstva. Makedonska vojska nije cetiri godine drzala Sarajevo pod bombama ubivsi pri tom 11.000 nevinih civila. Makedonija nije osnovala pet stotina koncentracionih logora na nevine gradjane.

    1. @La Stinche
      Cisto informativno posto imas ozbiljne rupe u znanju a i tumacis stvari veoma plitko i bojim se iskljucivo na licnim frustracijama u odnosu na Srbe: Hrvatska koja je odgovorna za visestruko vece i monstruoznije zlocine tokom II svetskog rata, koja u svojoj istoriji ima Jasenovac a da ne spominjemo ostale logore, koja je zaista odgovorna za genocid, koja je svoju „borbu za slobodu“ tokom 90tih bazirala na ustaskoj retorici, logostici, ideologiji i ikonografiji, je uveliko clanica EU. Ako je mogla takva Hrvatska da udje u EU, moze vala i Srbija. Tako da…

      1. „La Stinche je Albanac, koji se predstavlja kao neko drugi. Tipično za već poznate ketmane sa Balkana. Nije on izuzetak. Toliku, praznu, neargumentovanu i patološku mržnju prema Srbima poseduje, da ne preteram, barem 80% njegovih sunarodnika. Dok optužuju Srbe i Srbiju za „najstrašnije zločine u novijoj istoriji čovečanstva“, kako ovaj gospodin navodi, dotle su vadili organe Srbima, koje su prodavali svojim zapadnim mentorima /verovatno po specijalnim cenama/, proteravši, u isto vreme, 500.000 Srba, sa svojih vekovnih ognjišta, u egzodusu koji traje poslednjih stotinak godina. Pričama o „500 stotina logora“, pokušava da se prikrije pravi genocid i pravi nacistički logori u kojima su uglavnom stradali Srbi. Danas niko više i ne pominje Jasenovac već „etničko čišćenje Albanaca“ i Srebrenicu?! Ne znam da li ste primetili ali, gospodin „La Stinche“, pojmove Srbi i Srbija uvek piše malim slovima, smatrajući, verovatno, da na taj način može da umanji veličinu te države i tog naroda. Inače, slažem se da će Makedonija pre Srbije ući u EU. Siguran sam da će pre Srbije u EU ući i Albanija sa kosovskim Albancima. Naime, ako se stvari pogledaju iz druge perspektive odnosno, iz perspektive koju niko ne želi da obznani, u EU, uglavnom, „na brzaka“ i preko noći su ušle bivše države članice „Trojnog pakta“. Da se podsetimo, Madjarska /u to vreme sam živeo u Madjarskoj i video njen ogroman „napredak“/, potom Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Zar je potreban komentar?! Po istom „minulom radu“ tu će se naći i Albanija. Makedoniju, čekaju velika iskušenja.jer, SAD i NATO, uz pomoć svog trabanta, odnosno EU, imaju velike planove. Smatram da Srbija nikada neće postati član ovoga društva. Nije spremna da se odrekne sebe, svoje slobode, svoje istorije, svojih običaja i mitova zarad praznih obećanja odnosno one „šargarepe“, koja će mnogima zastati u grlu. Drugi faktor, koji nam ne ide u prilog je taj, što nikada nećemo biti neprijatelji Rusa i Rusije. Poznati smo kao „Mali Rusi“ i oni koji „pišu ćirilicom“, što je nedopustivo zlo za ovo „velečasno“ društvo. Živi bili pa videli…smeo bih da se kladim.

  10. ako uđu u Nato prestiće nas jer onda direktno Amerika odlučuje

  11. Verovatno Makedonija,oni sasvim dobro ispunjavaju zelje zapada.

  12. Za ceo zapadni Balkan najbolje je da sve zemlje udju sto brze u EU.

  13. Uopste nije bitno da li ce Srbija ili Makedonija bitno je da sve udju u EU jer samo tako moze biti mira i stabilnosti a i napretka celom regionu.

  14. Uvek su ruske gubernije u svemu bile zadnje.
    Onog trenutka kada su Makedonci odlucili da najure ruski (a i srpski) iz svog dovrista, evo ih nekoliko koraka ispred Srbije. Onog trenutka kada udju u NATO ta prednost ce biti jos uocljivije.
    Sa Crnom Gorom je to jos ociglednije.

    1. Baš bih voleo da mi neko demistifikuje tu fascinaciju, koju balkanska sirotinja ima prema NATO-u?! Zašto je toliko „PROGRESIVNO“ i obećavajuće ući u NATO odnosno, vojnu organizaciju čiji je jedini zadatak RAT, BOMBARDOVANJE, RAZARANJE, DESTRUKCIJA?! Zar tim ljudima i državama nije jasno šta je NATO počinio u Srbiji, Iraku, Siriji, Libiji i ,mnogim drugim državama kojima su „pomagali“?! Uz krajnje napore da u momentu bavljenja ovom temom, i razmišljanja na ovu temu, proteram zdravi razum i logiku, nikako ne kapiram?! Prvo, kakve veze ima NATO sa Evropskom Unijom?! Imam utisak da mnogi ovde misle kako je EU u vlasništvu NATO-a?! Zašto bi članstvo u NATO-u bila automatska ulaznica u EU, ako se ne radi o američkoj „fatamorgani“, kreiranoj sa tačno odredjenim ciljevima i tačno odredjenim vremenom trajanja?! U kom smislu su to države koje pominjete „NEKOLIKO KORAKA ISPRED SRBIJE“? Gde su to otišle „tako daleko“?!

  15. A mozda se desi da 2025. obe udju u EU. Zasto da ne, oni napreduju, mi napredujemo.

  16. U Srbiji, sadasnja autokratska vlast, glavni je kocnicar reformi i demokratskih institucija i to je razlog,pored ocekivanja „kompromisa“ sa Pristinom,(kompromisa oko cega?) sto ce nas i Makedonija i Crna Gora prestici.Nisu nasi neprijatelji na putu za Evropu,Albanci i Hrvati,nego nase lazno zalaganje i nespremnost da ispunimo evropske standarde,ne samo u ekonomskoj sferi,nego i po kvalitetu i fungcionalnosti institucija,po inovacijama,postovanju ljudskih prava,nezavisnim medijima itd.itd.Ne meri se napredak u prikljucivanju brojem otvorenih poglavlja,nego brojem ZATVORENIH.Po broju tih poglavlja glavni strateski cilj Vuciceve vlasti pre je „niposto u EU“ nego Evropa.

    1. Ја заиста верујем да постоје људи који верују ове бајке о европским стандардима и поглављима…. и осталим….. Занима ме како то изгледа посматрати свет и тумачити га противно здравом разуму. Независни медији!!!! Хау јес ноу!! Мој суграђанин, функционално писмен, верује у независне медије?!!

  17. Srbiju od EU deli samo Kosovo. Mnogo smo ulozili truda i mislim da smo prva sledeća drzava koja mora i treba da udje u EU.

  18. U Bosni i Hercegovini vec postoji srpski entitet Republika Srpska. U Srbiji ulazimo u zavrsnicu formiranja siptarskog ENTITETA, jos uvek pod radnim nazivom Kosovo, iako ga neki dusebriznici previdjaju kao drzavu. U Makedoniji su maksimalno ubrzane aktivnosti na formiranju albanskog entiteta, uvodjenje albanskog kao sluzbenog jezika je najkrupniji korak u tom pravcu. Jedina enigma je kako ce se i ciji ENTITET formirati u Albaniji, a logicno bi bilo da to bude SRPSKI, i to bas od onih Srba koje je ENVER HODZA za vreme svoje vlasti asimilirao, ukinuvsim im verske i licne slobode da se predstavljaju prema nacionalnom opredeljenju i govore maternjim jezikom. Ali, zato ce se pobrinuti RUSI. Vec je PATRIJARH KIRIL 29.aprila ove godne gostovao u Albaniji, gde je za pravoslavne vernike sluzio liturgiju. Sve ove cetiri drzave nece skro uci u Evropsku uniju, iako ih sada zamajavaju neki medjunarodni posrednici, koji u stvari rade SITNE PREPRAVKE na liniji razgranicenja izmedju AMERICKE i RUSKE zone uticaja u reonu blizih teritorija Crnom moru. Obecanje da bi prosirenje moglo da bude 2025. takodje je neralno, jer upravo se sada resavaju kljucni konflikti: Sevrerna korjea, Sirija, Persijski konflikt sa akcentom na Iran. Ako Tramp i Putin raskrste te teritorije sada, prosirenje EU nece imati vise strategijski znacaj, kao sto je bilo pomeranjem GVOZDENE ZAVESE uclanjenjem Rumunije i Bugarske sa Crnog Mora, sa kog su jos ostale ne uclanjene Ukrajina i Gruzija. I Slovenija, Hrvatska i Crna Gora sa Jadranskog mora su iz istih razloga uclanjeni u EU. Albanija jeste na Jadranu, ali izgleda da su je RUSI trampili za Crnu goru. Zvuci paradoksalno, u blizoj buducnosti upravo ce ENTITETI u svim balkanskim drzavama, koje nisu uspele da se uclane u EU, biti vezivno tkivo medju narodima koji su nedavno medjusobno ratovali.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.