Džefri Saks: Cilj NATO bombardovanja 1999. bio je razbijanje Srbije i postavljanje Bondstila na Balkanu 1Foto: EPA/ JUSTIN LANE

„Prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata bilo je američko bombardovanje Beograda u trajanju od 78 dana, da bi se promenile granice jedne evropske države“, kazao je profesor Univerziteta Kolumbija Džefri Saks.

„Ideja je bila da se razbije Srbija, da se Kosovo stvori kao enklava, a zatim da se na jugozapadnom Balkanu postavi Bondstil, koja je najveća NATO baza na Balkanu“, naveo je u intervjuu novinaru Pirsu Morganu, prenosi KoSSev.

Za bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije ističe da se radilo o nezakonitoj odluci, jer je izostalo ovlašćenje Ujedinjenih Nacija.

„Dakle, SAD su ovo započele pod Klintonom – ‘razbićemo granice, ilegalno ćemo bombardovati drugu zemlju. Nismo imali nikakva ovlašćenja UN’ – ovo je bila, citiram, misija NATO-a da to uradi“.

Saks, je potom izređao listu ratova koji su usledili, za koje navodi da su SAD u njih takođe ilegalno ulazile: Avganistan, Irak, Sirija, Libija…

„Ono što su uradile u Avganistanu, ono što su uradile u Iraku, što su uradile u Siriji. To je bila Obamina administracija, posebno Obama i Hilari Klinton, dajući zadatak CIA-i da svrgne Bašara Al-Asada. Potom ono što su uradile sa nezakonitim bombardovanjem NATO-a nad Libijom kako bi svrgle Moamera El Gadafija?! I šta su uradile u Kijevu, u februaru 2014“, poručio je Saks.

Citirao je knjigu profesorice sa Bostonskog koledža Lindzi O’Orurk „Prikrivena promena režima“, odnosno podatak da su u periodu od 1947. do 1989. godine, SAD navodno sprovele 64 tajne operacije promene režima, a CIA skoro sve od ovog broja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari