Džejms O'Brajen: Za SAD podjednako važna stabilnost i sprovođenje reformi u Srbiji 1Printskrin /RTVBN

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džjems O’Brajen izjavio je danas da je za Sjedinjene Države podjednako važno pitanje stabilnosti i sprovođenje reformi u Srbiji, ocenivši da je i za jedno i za drugo potrebno vreme.

On je podsetio da su na decembarskim izborima u Srbiji opozicione stranke dobile više glasova nego na prethodnim i dodao da treba videti da li će doći do formiranja vlasti u Beogradu, gde je opozicija imala najviše zamerki na glasački proces, prenosi Glas Amerike.

„Međunarodni posmatrači zapravo nisu nadgledali te izbore i pronalaženje dokaza o tome šta se desilo u Beogradu je nešto što se gradi tokom vremena, ali videćemo da li će se formirati vlast“, rekao je O’Brajen na panelu koji je u Vašingtonu organizovao Maršalov fond, odgovarajući na pitanje da li nekad američka spoljna politika na Balkanu deluje tako da se bira stabilnost ispred reformi.

Na parlamentarnom nivou, istakao je, opozicione stranke su dobile 200.000 glasova više i imaju znatno više poslanika nego ranije i u mnogim oblastima to je znak koji dozvoljava neku vrstu drugačijeg puta napred.

„Ono što predstavlja izazov kako da se krene napred – a pokušao sam to da kažem javno i mislim da mi to nije baš najbolje uspelo – je u tome ko će moći narodu Srbije da ispuni obećano. Mislim da je jedna od stvari u našim diskusijama u Vašingtonu, koja često deluje pomalo izobličeno, da Srbiji u trenutnom regionalnom poretku ide prilično dobro kada su u pitanju ulaganja i ekonomski standardi“, kazao je O’Brajen.

On, međutim, smatra da insistiranje na reformama i stabilnosti ne mora da bude u suprotnosti.

„Ako zadržimo stvari kakve jesu, u suštini imamo situaciju da zarade u Srbiji nastavljaju da rastu, da raste ekonomija i da je više vrednih investicija, a ako želimo da druge države i ljudi u tim državama imaju istu priliku, moramo da podstičemo reforme, čak i uz rizik od neke nestabilnosti“, rekao je O’Brajen.

On je naveo da su ekonomija i projekti poput Plana Evropske unije za Zapadni Balkan dobar podsticaj za region.

„Mamac da se učestvuje u industrijama veće vrednosti i značajnijim prilikama za rast je zaista važan i, rekao bih, odmah dostupan za političke lidere u tim zemljama, posebno u Srbiji, i to je tačka gde se spajaju interesi koji promovišu i reforme i stabilnost regiona“, ukazao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, postoje i druge vrste reformi, kojima se malo više suprotstavljaju lideri širom regiona.

„Postoji niz lidera, posebno u Bosni i Hercegovini, koji imaju koristi od povećanja nestabilnosti, a reforme će se suprotstaviti praksama koje zagovaraju Milorad Dodik i drugi“, smatra O’Brajen.

On je zaključio da, iako postoje određene razlike od države do države, region Zapadnog Balkana ima dobru priliku za napredak, kakav nije postojao u prethodnom periodu.

„Ravnoteža je na svakom mestu malo drugačija, ali to što region u celini ima proces koji ide napred u pitanjima u kojima svi lideri priznaju da moraju da rade bolje, to je prava promena u odnosu na, recimo, pre četiri ili pet godina, i ne želim da propustimo tu priliku, koja je na neki način jedinstven za ovaj trenutak“, poručio je O’Brajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari