Džozef: Kurti radi sve suprotno od napisanog u Njujork tajmsu, zatvaranje pošta podriva mir 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Profesor Džon Hopkins Univerziteta u Vašingtonu Edvard Džozef ukazao je, povodom zatvaranja poslovnica Pošte Srbije na severu Kosova 5. avgusta, da kosovski premijer Aljbin Kurti povlači poteze koji su u suprotnosti sa stavovima koje je izneo u autorskom tekstu za Njujork tajms mesec dana ranije. Džozef je poručio da zatvaranje poslovnica Pošte Srbije na severu – podriva mir.

Zato je pozvao Kurtija da poništi ono što je učinio 5. avgusta i da se „vrati duhu 5. jula“.

Džozef je na društvenoj mreži „X“ naveo da je Kurti u tekstu za Njujork tajms izneo, kako kaže, „nekoliko mudrih zapažanja“, među kojima i to da je „mir težak posao i dinamičan – mora se stalno održavati”, kao i da „sukob na Balkanu… privlači strane igrače u ovu istorijski značajnu geopolitičku granicu, ugrožavajući bezbednost Evrope“, te da je „bila potrebna hrabrost da se Srbi pridruže institucijama i postanu aktivni učesnici u zemlji“, prenosi Kosovo online.

Džozef, međutim, konstatuje da Kurti svojim unilateralnim i nekoordinisanim akcijama sa SAD na severu Kosova, koje je preduze 5. avgusta, radi sve suprotno od sopstvenih stavova.

„Zatvaranje Pošte Srbije na ovaj način podriva mir. Ovakvo podizanje tenzija odgovara interesima Rusije i Srbije. Provokativne akcije znatno otežavaju Srbima da se pridruže kosovskim institucijama i postanu aktivni učesnici kosovske demokratije“, poručio je Džozef.

Sa druge strane, napomenuo je da poslednje Kurtijeve akcije potvrđuju zapažanje iz njegovog teksta – da je uloga Natoa na Kosovu, četvrt veka nakon intervencije, presudnija nego ikad.

„Strateški interesi Kosova leže u napredovanju ka članstvu u Natou, ne ostavljajući zemlju kao stalni protektorat Alijanse. Premijeru Kurti, pozivam vas da poništite učinjeno 5. avgusta i vratite se duhu 5. jula“, naveo je Džozef.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari