Džudžo od predsednice opštine Tutin traži poništenje rešenja o otkazu 1 Foto: CBS

Bivši predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i funkcioner SDA Sandžaka i opštine Tutin, Esad Džudžo, zvanično je penzioner, ali je krenuo da ispravlja nepravdu iz svog radnog prava, jer smatra da je kao savetnik predsednika opštine nezakonito dobio otkaz.

Uuputio je zahtev novoizabranoj predsednici te opštine Selmi Kučević da poništi rešenje o njegovom otkazu.

Džudžo je u kabinetu predsednika opštine proveo šest godina kao savetnik za ostvarivanje prava i sloboda Bošnjaka. U rešenju, koje mu je potpisao tadašnji predsednik tutinske opštine Šemsudin Kučević navedeno je da savetničke poslove treba da obavlja u saradni sa resornim ministarstvima i međunarodnom zajednicom.

Na toj funkciji ostao je do polovne januara 2020.godine, kada je predsednik opštine bio Kenan Hot, u to vreme i visoki funkcioner u SDA Sandžaka.

Džudžo, za Danas, tvrdi da je Hot „u međuvremenu preimenovao rešenje, pa umesto savetnika postao službenik sa istim opisom poslova“ i da je otkaz „rezultat političkog progona i pritisaka od strane Hota“.

On je sa mesta predsednika BNV smenjen polovinom 2019.godine, a pola godine kasnije isključen je iz SDA Sandžaka.

-Tada sam dao podršku grupi građana da formiraju listu „Tutin na prvom mestu“, koja je na lokalnim izborima 2020.godine osvojila pet odborničkih mandata. Moj otkaz bila je kazna za tu podršku – kaže Džudžo i dodaje da „iza cele priče stoji Sulejman Ugljanin“.

Ugljanin je, te 2019.godine, rekao novinarima da su razlog za Džudžovu smenu sa čela SDA „dobijene informacije da Džudžo sprema predaju BNV Vučićevim ljudima“.

-Da sam dobi otkaz čuo sam nezvanično, jer nikada nisam dobio poziv za disciplinsku komisiju, niti mi je uručeno rešenje o otkazu. Podneo sam tužbu protiv opštinske uprave i posle tri i po godine, prošle godine u aprilu, Osnovni sud u Novom Pazaru – Sudska jedinica u Tutinu, presudio je u moju korist. Presuđeno je da mi opštinska uprava isplati 29 hiljada evra na ime neisplaćenih plata, odštete i sudskih troškova – objašnjava Džudžo.
Ipak je taj sudski spor izgubio, jer se opštinska uprava žalila višim sudskim instancama. Apelacioni sud u Kragujevcu je poništio prvostepenu presudu, to je bila i odluka novopazarskog Višeg suda i, na kraju, i Sudske jedinice u Tutinu.

-Tvrdim da mi je otkaz dat na osnovu lažnih optužbi i da je bivši predsednik opštine Hot vršio usmeni i pisani pritisak na nečelnika opštinske uprave da mi napiše rešenje o otkazu iako nije bilo osnova za to. Dok sam bio u kabinetu, Hot nikada nije imao primedbe na moj rad – sve ovo Džudžo je napisao i predsednici tutinske opštine.

Očekuje da će predsednica opštine Kučević pozitivno da odgovori na njegov zahtev i poništi rešenje o „nezakonitom otkazu“ na mesto, koje je pre deceniju ustanovio njen otac, tadašnji predsednik opštine Šemsudin Kučević. Za Džudža bi to bila „lična satisfakcija, pa iako bi donela odluku da se nadoknadi deo novca koji mu se duguje za neisplaćene plate“.

Hot ostao bez funkcija, pa otišao iz stranke

Džudžo nastoji da ispravi učinjenu mu nepravdu, koja je rezultat unutarstranačkih previranja. Ona nisu zaustavljena pre pet godina kada su iz parije isključeni Džudžo i Bajro Gegić, obojica kadrovi iz Tutina.

Visokopozicionirani funkcioner SDA Sandžaka nije ni bivši predsednik opštine i odbora te stranke u Tutinu, Kenan Hot. Na čelu opštine bio je od 2017. – 2020.godine, a stranački odbor je vodio od oktobra 2022. do početka februara ove godine. Te godine je na stranačkoj funkciji zamenio je Selmu Kučević, „koja je imala puno obaveza kao narodna poslanica“. Pčetkom februara ove godine Kučević ga je „zamenila“ na toj funkciji, jer je SDA Sandžaka na nekoliko meseci izgubila vlast u tutinskoj opštini, nije uspeo da, prošle godine, ispregovara stvaranje stabilne skupštinske većine sa odbornicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i lider stranke Ugljanin zamerao mu je bliske odnose sa vrhom SNS. Hot je, odlukom stranačke centrale, u februaru ostao i bez odborničkog mandata u lokalnoj skupštini. Dobro upućeni u unutarstranačka dešavanja tvrde da je napustio redove SDA Sandžaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari