edi ramafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Premijer Albanije Edi Rama objasnio je razlog zbog kojeg nije prisustvovao sastancima lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima pojedinih zemalja EU i predsednicima Ukrajine i Moldavije koji su održani u Atini juče i danas, a čiji je domaćin bio premijer Grčke Kirjos Micotakis.

Kako su preneli grčki mediji, premijeru Rami je grčki kolega uskratio poziv zbog hapšenja kandidata grčke manjine za gradonačelnika primorskog mesta Himari u Albaniji zbog navodne krađe glasova.

Poziv je upućen predsedniku Albanije Bajramu Begaju, koji je poziv odbio zbog „zauzetog rasporeda“.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je zatražilo da smesta bude pušten na slobodu, ukazavši da bi u suprotnom pristupanje Albanije Evropskoj uniji bilo otežano, a u međuvremenu rezultati su pokazali da je uhapšeni Dionisios Alfred Beleri odneo pobedu na izborima.

„Evo mog odgovora za sve one, u Grčkoj, Albaniji ili drugde, koji su komentarisali na različite načine ili su bili zbunjeni mojim odsustvom u Atini, ali i za novinare koji su pitali za moje mišljenje, a nisu dobili odgovor pre događaja“, napisao je Rama na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

On je naveo da je razlog jednostavan: „nisam želeo da uznemiravam domaćina i njegove goste, povećavajući buku pre nego što moji dobri prijatelji okupljeni u Atini završe svoj posao“.

„Srećan sam što je Kirijakos preuzeo inicijativu da prelomi hleb sa veoma relevantnim liderima i razgovara o evropskoj budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije. Regionu je potrebna Grčka da bude više uključena u naš zajednički put. Uvek sam govorio njemu ili drugim grčkim prijateljima, uključujući i javno u nekoliko navrata, da iskreno verujem da njihova zemlja ima prirodnu ulogu na Balkanu s obzirom na njen profil i iskustvo u EU“, naveo je Rama.

On se nada da je sastanak bio produktivan i naravno, ne bih voleo da vidim večeru koja je korišćena da se Albaniji pošalje kontradiktorna poruka u odnosu na mnogo ambiciozniji cilj inicijative i nadam se da ova nesrećna činjenica nije zbunila časne goste.

„Što se mene tiče, razgovor, komunikacija, svađa sa prijateljima, saveznicima, partnerima i komšijama pre svega je suština međunarodne politike i pokušaj, uvek pokušaj, da se stavite u kožu drugog je obavezan. Još više kada se čini da su stvari krenule naopako. Albanija će sledećeg oktobra predsedavati ovogodišnjim Samitom Berlinskog procesa u Tirani. Moj dragi prijatelj i veoma uvaženi kolega u Atini je naravno pozvan da učestvuje i nikada nisam mogao da zamislim da na njegovo mesto pozovem grčkog predsednika, za koga takođe imam najveće poštovanje“, najavio je Rama.

On je zaključio da razume pritisak trećih lica, željnih da iskoriste svaku priliku da od krtičnjaka naprave planinu.

„Ali svi imamo mnogo veće izazove koji su pred nama, postoje prave planine na koje se treba popeti. Ono što treba da nas spaja u ovakvim turbulentnim vremenima zarad našeg naroda, naših zemalja, našeg regiona, naše Evrope je veće od onoga što nas deli. Previše je u pitanju globalno, da bismo postali taoci plemenske unutrašnje politike“, napisao je Rama uz fotografiju grčke i albankse zastave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari