Edita Tahiri: Srpska strana plasirala dezinformacije 1foto: vikipedia

Nije tačno da Kosovo ima bilo kakve nove zahteve u vezi sa nastavkom briselskog dijaloga. Ovu dezinformaciju plasirala je srpska strana, moguće kao pokušaj da prikriju neuspehe u primeni sporazuma postignutih u Briselu.

Uslovi za Srbiju predstavljeni su u poglavlju 35 od strane Evropske unije, u kojem EU apeluje na Srbiju da primeni nerealizovane sporazume i normalizuje odnose sa Kosovom. Postoji duga lista uslova koji su navedeni u poglavlju 35, ovaj dokument je javan, i, između ostalog uslovi su: sporazum o pozivnom broju za Kosovu, sporazum o energetici, odnosno o nezavisnom funkcionisanju kosovskog operatera za transmisiju energetike, uklanjanje preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu i tako dalje, kaže za Danas Edita Tahiri, ministarka zadužena za dijalog za Beograd u Vladi Kosova, odgovarajući na pitanje da li su istinite tvrdnje da Kosovo ima nove zahteve u vezi sa nastavkom briselskog dijaloga.

Podsetimo, srpski premijer Aleksandar Vučić tvrdi da “neko na prištinskoj strani ne želi dijalog, već želi ponižavanje Srbije”, dok je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila da “nije upoznata sa dokumentom Prištine kojim se postavljaju novi uslovi pred Beograd”.
Naša sagovornica ističe da je Kosovo “posvećeno briselskom dijalogu jer smatra da on pomaže dobrosusedskim odnosima i napretku Kosova u evropskoj integraciji”.

– Kosovo je blagovremeno i precizno sprovelo sve sporazume koje su dve države postigle u Briselu. Mi smatramo da je primena sporazuma najbolji dokaz koji govori o posvećenostima pregovaračkih strana ovom dijalogu. Ono što je potpisano mora da bude konstantno sprovođeno. Verujem da bi za Srbiju, umesto da pokazuje fobiju prema fiktivnim ultimatumima, bilo bolje da primeni sporazume potpisane u Briselu, ističe Tahiri.

Kosovska ministarka ukazuje i da je Kosovo već potvrdilo učešće na novembarskim sastancima u Briselu i da je prošle sedmice učestvovalo na tehničkim razgovorima.

– Ono što je Srbija pokušala da falsifikuje iz mog obraćanja u sredu pred Komitetom Skupštine Kosova za spoljne poslove odnosilo se na predlog Kosova za nove teme u narednoj fazi dijaloga, koji je predstavljen Evropskoj uniji 2014. godine, i to na zahtev EU. Govorila sam o predlozima Kosova iz 2014. za diskusiju budućnosti tokom briselskog dijaloga, a srpska strana je “iskrivila situaciju”, pretvarajući “predloge” u “uslove”. Želela bih da naglasim da je dobro što je u ovom dijalogu posrednik treća strana, EU, a EU zna da Kosovo nije predstavilo nikakve nove zahteve, stoga namerna “iskrivljenja” srpske strane ne mogu da ubede nikoga, osim da, možda, služe kao politički marketing, navodi Tahiri.

Upitana kako ocenjuje reakcije srpskih zvaničnika kada je reč o nastavku briselskog dijaloga, sagovornica Danasa kaže da bi “umesto reakcija Srbija trebalo da primeni sporazume potpisane u Briselu”.

– Uvek kada implementacija dobro ide, nema prostora za negativnu energiju reakcija i kontrareakcija. Na ovaj način, obe države će biti sposobne da se približe EU, demonstriraju sposobnost za uspostavljanje mirnih susedskih odnosa, pomognu uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu. Na kraju, želela bih da naglasim da je uzajamno priznanje dveju država ključni faktor, smatra Edita Tahiri.

Nikolić: Nerazumni zahtevi Prištine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da će Srbija insistirati da se briselski dijalog nastavi, da će kod Brisela intervenisati da utiče na Prištinu kako bi se uzdržala od nerazumnih zahteva, te da će u protivnom Srbija biti prinuđena da povuče neke druge poteze. Odgovarajući na pitanje novinara mogu li se njegove poslednje izjave u vezi sa ultimatumom Prištine tumačiti kao zalaganje za prekid dijaloga, Nikolić je bio izričit: „Priština je ta koja želi da prekine dijalog“, preneo je Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari