Edvard Džozef: Ako Kurti ili Osmani formiraju ZSO, biće nominovani za Nobelovu nagradu za mir 1Foto: YouTube/N1/Printscreen

Američki profesor i analitičar Edvard Džozef poručio je da „predviđa da će kosovski premijer Aljbin Kurti ili predsednica Vjosa Osmani biti nominovani za Nobelovu nagradu za mir“ ako formiraju Zajednicu srpskih opština, piše Kosovo online prenoseći Gazetu ekspres.

Džozef smatra da je Kosovo izgubilo istorijsku priliku za članstvo u Savetu Evrope ističući da je glavni izazov Kosova njegov međunarodni legitimitet koji dobija ulaskom u međunarodne organizacije.

„To je realnost. Kosovo treba da napravi Zajednicu opština sa srpskom većinom. Možemo imati različita mišljenja, imam i ja svoje mišljenje, ali nije toliko bitno. Važno je da Kosovo ide napred. Dakle, statut koji je izradila Evropska unija mora odmah da se pošalje u Ustavni sud ili Kosovo neće preduzeti korake napred. U suprotnom, krenuće unazad“, rekao je Džozef.

On naglasio da Kosovo još ima vremena za ovo jer Komitet ministara Saveta Evrope nije doneo konačnu odluku.

„Poruka je bila vrlo jasna i dolazi od svih prijatelja Kosova. A opet razumem zbog čega postoji rezerva, razumem i na srpskoj strani ko je Aleksandar Vučić. Ali ovde se radi o tome da Kosovo uzme svoju sudbinu u svoje ruke, bez obzira šta Vučić uradi, neophodno je da se ide napred“, poručio je profesor.

Između ostalog, Džozef je rekao da ima posebnu poruku za Osmani i Kurtija.

„Predviđam da će ili premijer Kurti ili predsednica Osmani ići napred i poslati Ustavnom sudu statut Asocijacije koji podržava EU i napraviti korak napred. Predviđam da će ili premijer Kurti ili predsednica Osmani biti nominovani za Nobelovu nagradu za mir“ , rekao je američki analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari