Edvard Džozef: Otkazivanje samita u Parizu signal za uključivanje SAD u dijalog

Ostavite komentar


  1. Sustina price je u novcu. Ko finansira projekte Beograda I Pristine? Odgovor je: EU. Gde I jedni I drugi zele da udju? U EU. Dakle, sve se vrti oko EU fondova i kompanija iz tih zemalja kao pozeljnih investitora. SAD imaju odredjeni uticaj na Pristinu zbog vojne baze i obuke vojske i policije. Medjutim, u sastavu KFOR-a u opet vecinom vojnici iz EU. SAD ce se ukljciti ako to zatrazi EU I to da bi pritisnule obe strane za postizanje sporazuma.

  2. Lupetanja pro-albanskog lobiste, pripadnika prevazidjene Klinton „mafije“. Koga to uopste zanima, Da se ukljuce SAD, a narocito „strucnjaci“ kao sto je on, da Srbija prizna albansku paradrzavu jer je to „dobro za nju“, Srbi da „shvate“ kako je super oteti joj 15% teritorije i na toj teritoriji napraviti albansku, NACI-MAFIJASKU tvorevinu ali je zato jako lose ako se 3 opstine sa srpskom vecinom spasu od vlasti te tvorevine. Amerikanci su dobri kada Srbiji otimaju 15% teritorijei stvaraju albansku paradrzavu na Kosovu koja destabilise citav region ali Rusi su zli jer su protiv toga. Deljenje Srbije je super ali „drzave Kosova“ je jako lose, Albanci da dobiju drzavu a Srbi neka dobiju „suverenitet“ nad svojom imovinom koju ti isti Albanci po ugledu na Milogoriju mogu da samoprogase za „drzavnu“ par meseci nakon sto dobijau priznanje, sve te sporazume „garantovace“ isti oni koji unazad dve decenije krse sve moguce sporazume, R1244, odluke Badinterove komisije, zavrsnog akta iz Helsinkija, dozvoljavaju formiranje vojske, krsenje CEFTA sporazuma itd.

  3. Naprotiv, otkazivanje samita u Parizu je signal da SAD a narocite ostatke Klinton administracije treba trajno odstraniti iz pregovora jer je otkazivanje sastanka je direktna posledica toga sto Albanci imaju podrsku tih delova administracije da odbijaju bilo kakvo ukidanje taksi, da traze clanstvo u UN i da insistiraju na maksimalistickim zahtevima. Bez SAD kompromis je moguc a sa SAD a narocito sa ostacima Klinton administracije u sta spada i ovaj Dzozef, agonija se samo nastavlja.

  4. Pitanje Crkve tj. SPC i njene suverenosti, odnosno ekstoritorijalnosti je kljucno, glede ponasanja druge dve ex YU republike Makedonije i CG.
    I ako se R. Kosovo za sada ponasa, barem sto se tice SPC veoma konstruktivno i dosledno svom gradjanskom ustavu i vratila je u posed SPC skoro celo Decane ipak bi Srbija i R. Kosovo trebali postici cvrst dogovor o eksterotijalnosti SPC i njenih metoha po Vatikanskom modelu a to bi bilo izvodljivo samo ako Jezero Gazivode bude Srpsko i da se besplatnim koriscenjem vode „Plati“ eksterotijalnost SPC i ZSO+ za preostalih sest srpskih opstina juzno od Ibra.
    To je ujedno i najbezbolnije resenje za obe strane i „Ostatak srpskog etnickog prostora“ odnosno „Kompezacije“ za Izgubljeno KiM koje pominje Dzozef a to je R. Srpska za KiM ili cak R. Srpska Krajina i Severna Crna Gora pride jer pozicija Srbija je trenutno znatno bolja nego 1998/99.god. odnosno njeni saveznici Rusija i Kina su mnogo jaci nego u vreme Rambujea i Milosrdnog Andjela.

    1. Не заборавити српску Боку Которску, која је 1918. ушла у састав Краљевине СХС а не тада непостојеће Краљевине ЦГ. По међународном праву, али и по већинској народној вољи, она треба да припадне Р Србији која је правни сукцесор Србије и Црне Горе, СФР Југославије, Краљевине Југославије и Краљевине СХС.

      1. Moji preci su zajedno sa fra Vitom iz Kotora dosli da grade Visoki Decani i Bogorodica Ljeviska i do pre dvadeset godina odrzali smo se u mojoj Peci sada smo proterani. Srbija samo ako kupi luku Bar ce imati izlaz na more, nazalost nece doci do stvaranja cistih nacionalnih (dogovorenih) drzava zbog straha od islamista, odnosno Bosnjake i albanske muslimane zele da drze u hriscanskom okruzenju i po svaku cenu zele da prekinu tzv. Zelenu (islamsku) tranfesalu.

    2. Pusti snovi druže u kojoj vi to „vasioni“ živite? O kakvim „kompenzacijama“ vi sanjate, pa to znači daSrbija aspirira na prostor nezavisnih zemalja članica EU i NATO saveza. Srbija nikada nije vladala tim prostorom pa ne vidim razloga zašto bi vam Kinezi ili Rusi „dali“ da danas vladate? Vrlo naivno i površno poznavanje prilika u svjetu (vaši tabloidi vam jako dobro „peru mozak“). Totalno suludo đto bi vas opet dovelo u izolaciju, sankcije i rat. Da li vi to stvarno želite, ili piskarate što morate?

Ostavite komentar


Politika

Viktor Orban

Samit Evropske političke zajednice: O čemu će razgovarati evropski lideri?

Četvrti samit Evropske političke zajednice biće održan u Velikoj Britaniji u četvrtak, 18. jula, i najavljen je kao najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovaće ovom događaju, i saopštio da će se u okviru samita planira bilateralne i multilateralne sastanke sa nekim evropskim državnicima.

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.