Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanovićjuče su boravili u Jagodini i Kragujevcu, gde su sa gradonačelnicima Draganom Markovićem Palmom i Veroljubom Stevanovićem razgovarali o Predlogu statuta Vojvodine.

– Ja sam došao sa iskrenim namerama da pružim ruku centralnoj Srbiji. Znam da je ekonomski i politički jaka i stabilna Vojvodina garant evropske perspektive Srbije. Ali isto tako je potrebna i jaka centralna Srbija kao garant evropske države Srbije. Moja spremnost na dijalog i sa neistomišljenicima je mera moje političke doslednosti, poštovanja i odgovornosti. Ovim činom potvrđujem spremnost da istrajemo u uvažavanju političke volje Skupštine Vojvodine – izneo je Egereši.

Stav Jedinstvene Srbije kao stranke koja učestvuje u vlasti, predstavio je Dragan Marković Palma, njen predsednik.

– Jedinstvena Srbija je protiv ovakvog predloga statuta, zato što on svojim čl. 16 koji govori o tome da Vojvodina može da otvara svoja predstavništva u regionu, predstavlja kršenje Ustava i davanje oblika autonomnosti Vojvodine. I zato mi predlažemo da se ovo pitanje reši referendumom. Mišljenja sam da bi trebalo uvažiti i mišljenje crkve, ali i da svi drugi daju svoje mišljenje o tome, pa pozivam i Predsednika Srbije da da mišljenje o tome. Moje mišljenje je da u ovom trnutku nema 126 poslanika u Skupštini Srbije koji će glasati za prelog statuta – rekao je Marković.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica ĐukićDejanovićistakla je na jučerašnjem razgovoru sa delegacijom Skupštine AP Vojvodine u Kragujevcu da će srpski parlament dati saglasnost na statut Vojvodine onda kada svi koji učestvuju u radu na tom dokumentu budu saglasni da on odražava najviši nivo autonomije i daje dorpinos razvoju nacionalnog i državnog bića Srbije. „Jaka autonomija Vojvodine je ujedno i jaka država Srbija“, smatra ona.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ponudio je juče u Kragujevcu da Šumadija i Vojvodina zajedno otvore kancelariju u Briselu kako bi „razuverili sve one koji su nas zbog člana 16 statuta Vojvodine napadali da želimo da otvaramo diplomatska predstavništva po svetu“. Želimo da zajednički zastupamo interese Šumadije i Vojvodine u Briselu, pre svega u ekonomskom, ali i u kulturnom i političkom smislu – obrazložio je svoj predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanovićrekao je da se podrazumeva da će statut Vojvodine biti u saglasnosti sa Ustavom Srbije, navodeći da se pričom o navodnom separatizmu „skreće pažnja sa važnih tema“. „Šta bi bilo da je regija Šumadija napravila statut. Da li bi i tada neko rekao da i Šumadija ima separatističke namere, iako je to najdržavotvornija regija u državi Srbiji“, istakao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari