Ideja o osnivanju Asocijacije vojvođanskih opština i gradova, ozvaničena sredinom jula u pokrajinskoj Skupštini, naišla je na odobravanja, ali i na kritiku dela javnosti i opozicije u Pokrajini. Dok jedni ističu da takvo udruženje može da bude korisno, drugi ukazuju da već postoji Stalna konferencija gradova i opština. Vojvođanska Demokratska stranka Srbije inicijativu predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija ocenila je kao „priznanje da pokrajinska administracija ne služi ničemu, jer planira osnivanje nečega što već postoji u okviru AP Vojvodine“.


Predstavljajući inicijativu, Egereši je istakao da se u okviru Asocijacije mogu lakše ostvariti interesi lokalnih zajednica na putu ka Evropi. „Zajednički nastup prema fondovima Evropske unije biće veoma značajan zadatak asocijacije, jer ukoliko nas je više i ukoliko se udružimo imamo veću šansu da ostvarimo sve ono što nam je u interesu“, ukazao je Egereši. On je dodao da je Asocijacija zamišljena kao nestranačka i neprofitna organizacija kojom bi, između ostalog, trebalo da se obezbedi stalna komunikacija i razmena informacija između predstavnika lokalnih samouprava koja je u prethodnom periodu nedostajala.

Međutim, u DSS smatraju da su vojvođanski gradovi i opštine već članovi jedne „asocijacije“ koja se zove APV, te da bi se preko pokrajinskih organa trebalo omogućiti komunikaciju lokalnih funkcionera u interesu građana i lakši pristup IPA fondovima EU. Potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar nadležan za lokalnu samoupravu Tomislav Stantić ovih dana je izjavio da ne može da kaže da li je potrebna još jedna takva asocijacija, dok o tome ozbiljno ne porazgovara i s predstavnicima opština i s Egerešijem, a pre svega s premijerom Vojvodine Bojanom Pajtićem. Pritom je dodao da podržava svaku inicijativu koja za cilj ima snažniji nastup prema evropskim fondovima.

Organizovanje lokalnih samouprava pozdravljaju i ligaši, pa tako visoka funkcionerka LSV Maja Sedlarević za Danas navodi da je dobro to što se ovde radi o inicijativi predsednika Skupštine Vojvodine, a ne Šandora Egerešija kao privatnog lica. „Predsednik parlamenta Vojvodine inicirao je jednu ovakvu asocijaciju, s obzirom na to da ovakva ista takva organizacija postoji na republičkom nivou i daje velike rezultate. Mislim da ne treba videti ništa loše u jednoj ovakvoj inicijativi, posebno kada se zna da umrežene i povezane lokalne samouprave imaju mnogo veće šanse i mnogo ozbiljnije mogućnosti prilikom konkurisanja za sredstva Evropske unije“, ističe Sedlarevićeva.

Pokrajinski poslanik iz redova SPO Milan Đukić kaže da takva inicijativa o udruživanju može da bude korisna, ali da glavnu ulogu apliciranja prema IPA fondovima i koordinaciji lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine treba da rade pokrajinski organi koji su za to formirani. „Verujem da takva inicijativa može da bude dobra ako se mudro koncipira i ako opštine, s jedne strane, pronađu svoj interes u takvom udruživanju, a s druge da se koordinira sa radom pokrajinskih organa koji na Fonda za evropske poslove mogu da urade dosta korisnih stvari da bi opštine nakon kandidature Srbije mogle da zajednički apliciraju za odgovarajuće projekte“, istakao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari