Vladajuća koalicija Skupštine Vojvodine ne bi bila ugrožena ni kada bi svi poslanici koji obavljaju duple poslove podneli ostavku na poslaničke funkcije, ističe za Danas predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši. Kako dodaje, zbog toga što su ti poslanici birani većinskim sistemom, ne mogu biti zamenjeni drugim poslanicima, ali da zbog blizine kraja mandata i dodatnih troškova, on kao predsednik Skupštine Vojvodine neće raspisati dopunske izbore.


Egereši očekuje da će i ostali pokrajinski poslanici koji obavljaju i funkcije gradonačelnika ili predsednika opština, a kojih ima još 12, podneti ostavke, ali podseća da oni to još ne moraju da urade, jer odluka Ustavnog suda Srbije nije stupila na snagu, odnosno još nije objavljena u Službenom glasniku. To se očekuje krajem avgusta.

Nedavno su ostavke na poslaničke funkcije podneli predsednici opština Inđija i Sremski Karlovci, Goran Ješić i Milenko Filipović. Svi poslanici sa duplim funkcijama su iz vladajuće koalicije, s tim što je njih 13 iz Zajedno za evropsku Vojvodinu, dok je predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić, član Socijalističke partije Srbije. Ima nagoveštaja da će se i ostali sporni poslanici opredeliti za funkcije gradonačelnika ili predsednika opštine, dok za sada jedino Smiljanić tvrdi da nema nameru da podnosi ostavku ni na poslaničko, ni na mesto predsednika SO Apatin:

– Neka me smeni onaj ko me je izabrao. Mi smo i u ovom slučaju izuzetak. U svakoj razvijenoj evropskoj zemlji gradonačelnicima je dozvoljeno da budu i poslanici.

Podsetimo USS je potvrdio raniji stav Agencije za borbu protiv korupcije da je kršenje najvišeg pravnog akta to što odbornici, pokrajinski i republički poslanici, koji su 1. januara ove godine zatečeni i na drugim funkcijama, mogu da ih zadrže do kraja mandata. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je da bi funkcionere koji suprotno odlukama Ustavnog suda i Agencije zadrže više funkcija trebalo tretirati kao „vrlo opasne ljude i odmetnike od institucija, prava i države“.

„Bilo bi strašno da ne urade ono što rešenjem donese Agencija, a to je da po sili zakona moraju da napuste jednu od funkcija“, rekao je Čupić. On je pozdravio ostavku predsednika opštine Inđija, rekavši da „to što je uradio Ješić treba pozdraviti. On je dodao da će Agencija odmah početi primenu odluke Ustavnog suda. „To znači da svaki funkcioner mora u roku od tri dana po objavi u Službenom glasniku da pošalje Agenciji da napušta tu funkciju ili da traži saglasnost“, rekao je Čupić. Kada je reč o republičkim poslanicima, gradonačelnici Jagodine i Kragujevca Dragan Marković Palma i Veroljub Stevanović imaju duple funkcije, odnosno istovremeno su i poslanici u Narodnoj skupštini. Marković kaže za Danas da će poštovati odluku USS, odnosno da će se odreći funkcije poslanika i da će se o tome izjasniti kada na snagu stupi ta odluka. „Poštovaću odluku, ali ne zbog izjava kao što je Čupićeva, već zbog toga što je to pravedno“, ističe Marković.

Što se tiče Veroljuba Stevanovića, potpredsednik stranke Zajedno za Šumadiju Saša Milenić, na čijem čelu je Stevanović, za naš list je nedavno rekao da će ZZŠ uskoro zauzeti zvaničan stav prema ovom pitanju. „Kada je reč o Veroljubu Stevanoviću lično, on sam je više puta u javnosti ponavljao da nije zainteresovan ni za kakvu privilegiju ili gledanje kroz prste. On pred svojim biračima ima obavezu da obavlja obe funkcije, jer je s takvim tumačenjem u kampanji prikupljao glasove za svoju gradonačelničku funkciju, ali i za listu Za evropsku Srbiju – Boris Tadić. Stevanović je više puta ponovio da će bez dileme podneti ostavku na funkciju narodnog poslanika“, naveo je Milenić .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari