EK ne traži razlog da blokira sredstva iz Plana rasta: Normalizacija suštinski uslov za Kosovo i Srbiju 1Foto: EPA EFE/ OLIVIER HOSLET

Države Zapadnog Balkana imaju rok do 25. avgusta da podnesu reformske agende ako žele da imaju koristi od investicionog paketa Evropske unije, a suštinski uslov za Kosovo i Srbiju je normalizacija odnosa i, kako je ukazano iz EK preti im propuštanje značajne prilike ako nema napretka, prenosi Albanijan post.

 

Kosovo je u maju podnelo nacrt agendi i punu usaglašenu tabelu reformske agende o Planu rasta Evropske unije. Očekuje se da će imati koristi od Plana rasta u iznosu od oko 945 miliona evra, koji će poslužiti u sprovođenju reformi i projekata.

Države Zapadnog Balkana imaju rok do 25. avgusta 2024. da podnesu svoje reformske agende ako žele da imaju koristi od investicionog paketa Evropske unije, dok početne konsultacije o reformskim agendama koje je šest zemalja regiona dostavilo Evropskoj komisiji počeće početkom septembra.

Na osnovu Uredbe EU o olakšavanju reformi i rasta za Zapadni Balkan, koja je stupila na snagu 25. maja 2024. godine, svaka država korisnica mora da odobri reformsku agendu na nivou vlade. Nakon zvaničnog dostavljanja dnevnog reda može se tražiti oslobađanje prvih sredstava.

„Analiziramo reformske agende iz Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i Severne Makedonije. Očekujemo konsultacije početkom septembra. Polazeći od činjenice da će među državama članicama postojati kvalifikovana većina, očekuje se da će proces odobravanja reformske agende biti okončan početkom septembra”, najavio je portparol Evropske komisije, prenosi Kosovo online.

U tom kontekstu, portparol Evropske komisije je ponovio da će za Kosovo i Srbiju, pored ispunjavanja kriterijuma koji se odnose na vladavinu prava i institucionalne reforme, preduslov biti konstruktivan angažman u procesu normalizacije i puna primena svih obaveza koji proizilaze iz procesa dijaloga pod patronatom EU.

„Ne tražimo razlog da blokiramo plaćanja. Naprotiv, želimo da koristimo Plan rasta kao alat za podršku reformama. Kosovo će imati pravo na sredstva u okviru Plana rasta, u skladu sa uredbom o olakšavanju reformi i rasta za zapadni Balkan. Plan rasta od 6 milijardi evra za šest partnera sa Zapadnog Balkana predstavlja sveobuhvatnu ponudu EU za jačanje socio-ekonomskih uslova… Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane. I jedni i drugi rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka“, naglasio je on.

Pored Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Turske, prvi put će u investicioni paket EU biti i dve nove zemlje – Ukrajina i Moldavija. Planom rasta predviđeno je ukupno 2 milijarde evra grantova i 4 milijarde evra kredita od 2024. do 2027. godine.

Sredstva Plana rasta će se dodeljivati dva puta godišnje, na osnovu zahteva zemalja Zapadnog Balkana, nakon verifikacije i potvrde specijalnog komiteta EK da su ispunjeni relevantni uslovi, posebno u vezi sa makrofinansijskom stabilnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari