EK: Referendum u RS nema zakonsku osnovu

Ostavite komentar


  1. Referendum u RS je pravo srpskog naroda koji je ravnopravan i knonstutivan u BiH. Ako se ignorise i zabranjuje to pravo onda oni koji to zabranjuju ne zele da Srbi budu ravnopravni sa ostala dva naroda.

  2. RS, Momire, nema pravo da bira i ističe simbole koji su uvredljivi za bilo koji "konstitutivni narod" u BiH. Toliko o pravu.

  3. Gospodine Milivoje, po toj osnovi, treba da promenimo i samo ime , jer je ““ Srpska““ uvredljivo za ne srpske stanovnike.

  4. Crveno plavo bela zastava kao i simboli kao sto su cetiri ocila su tradicija i nisu izabrani i ne isticu se da bi se drugi to jest bosnjacki narod vredjao. Ako to vredja pojedince iz redova Bosnjaka onda to govori vise o njihovoj netolerantnosti prema suzivotu sa razlicitim narodima i kulturama.

  5. "… po toj osnovi, treba da promenimo i samo ime…" Da, tako je, ne zbog toga što je uvredljivo (mislim, uvredljivo je za mene jer sam Srbin, ali ne i za Bosance), nego zato što ne predstavlja druga dva "konstitutivna naroda" što nije u skladu sa zakonima BiH. I biće promenjeno, bez sumnje.

  6. Milovoje Radakovicu – treba onda menjati takve zakone po kojima jednom narodu smeta sve sto je srpsko.

  7. "… jednom narodu smeta sve sto je srpsko…" Niste razumeli, Ziko – ne radi se o tome da lči nekome smeta ili ne, nego u zakonima BiH (koji obavezuju i RS) se nalazi klauzula koja zahteva da sva obeležja u zemlji predstavljaju sve tri takozvana "konstitutivna naroda". Ovaj se propis počesto ignoriše, ali u svakom trenutku može da se primeni, a sada je jedan od takvih trenutaka. Naziv "Federacija Bosne i Hercegovine" je neutralan po pitanju predstavljanja "konstitutivna naroda", ali "Republika Srpska" jeste jer se pominje nešto "srpsko", a ne pominje se ništa što bi ukazivalo na druga dva, kao npr. "Republika Srpsko-Bošnjačko-Hrvatska" – to bi moglo…

  8. Predlazite vi Federaciji da promeni ime u tu Srpsko-Bosnjacko-Hrvatska i isto tako predlozite da ista postuje zakone ne samo svoje nego i Republike Srpske.

  9. "… jednom narodu smeta sve sto je srpsko…" Niste razumeli, " vi Milivoj ste prvi pomenuli da je uvredljivo
    pa je uvredljivo vama kao Srbinu a sad pricate o nekakvim zakonima po kojima bi vi da promenite naziv Republike Srpske. Lepo ste to smislili ali nece moci.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.