Ekološka bomba usred Šumadije: Kragujevačke opozcione stranke skreću pažnju na požar i prenatrpanost deponije u Jovanovcu 1Foto: GrO SSP Kragujevac

 

Da li je eksplodirala ekološka bomba u Kragujevcu i Šumadiji? Gradski odbor Stranke slobode i pravde opominje da na deponiji u Jovanovcu već dva dana gori požar, dok sa opozicione liste Za Kragujevac – Znamo se u gradskom parlamentu od nadležnih traže na uvid dokumentaciju vezanu za deponovanje čanskog otpada na ovo kragujevaačko smetlište.

– Dašiću, da li vidiš da ti gori deponija? Osećaš li odgovornost za zagađenje životnne sredine koje utiče na zdravlje Kragujevčana? Deponija u u Jovanovacu gori već dva dana, a vi ne reagujete, obratila se juče javno gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću Maša Cvetković, članica Gradskog odbora SSP Kragujevac.

Ona podseća, kao što je Danas već pisao, da je pre samo nekoliko nedelja gradska vlast donela odluku da se otpad iz Čačka dovozi na deponiju u Jovanovcu.

– Ova deponija se nalazi u blizini nekoliko kragujevačkih naselja i kao takva predstavlja pravu ekološku bombu koja preti da ugrozi život i zdravlje velikog broja građana. Zbog toga mi iz Stranke slobode i pravde zahtevamo da se gradska vlast izjasni kada će tačno rešiti problem deponije i na taj način zaštititi svoje sugrađane?, oglasila se tim povodom u javnosti i medjima Maša Cvetković, ispred kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde.

Takođe, juče istim povodom reagovala je i opozciona lista u gradskoj skupštini Za Kragujevac – Znamo se!

Njihov odbornik u kragujevačkom parlamentu Milan Milosavljević traži od nadležnih na uvid dokumentaciju vezanu za deponovanje otpada iz Čačka na prenatrpanu kragujevačku deponiju u Jovanovcu.

– U ime organizacije Za Kragujevac Znamo se, u interesu svih građana Kragujevca uputio sam zahtev za pristup informacijama od javnog značaja direktoru JKP Šumadija Kragujevac Marku Vujnoviću vezan za posao deponovanja Čačanskog otpada na Kragujevačko smetlište, kaže on.

Ekološka bomba usred Šumadije: Kragujevačke opozcione stranke skreću pažnju na požar i prenatrpanost deponije u Jovanovcu 2
Foto: Za Kragujevac- znamo se!

Milosavljević zahteva uvid u dokumentaciju – Ugovor između JKP Komunalca i kragujevačke JKP Šumadije, da bi se videlo šta je njime tačno predviđeno, kao i da bi građani bili upoznati sa tim na vreme, da ih ne iznenadi ponovo Gradonačelnik Čačka svojom izjavom iz koje su za sve ovo i saznali.

– Pored ugovora, zahtevamo da nam se dostavi i dokumenti o kretanju otpada za svaki kamion koji je ušao na smetlište kojem upravlja JKP Šumadija, kao i analize tog istog otpada od strane ovlašćene labaratorije, da vidimo šta nam se to dovozi i u kojim količinama, navodi on.

Obzirom da su po najavama, kako on kaže, u pitanju velike količine komunalnog otpada, a videće se po dokumentaciji o kojim količinama je reč, zahtev Za Kragujevac – Znamo se sadrži i pitanje da li je angažovana dodatna operativa, tačnije mašine za sabijanje otpada na deponiji.

– Obzirom da je Ugovor potpisan uz saglasnost gradskih čelnika, tačnije zaključak je potpisao Dejan Ružić zamenik Gradonačelnika, uputili smo zahtev da nam se dostavi analiza zauzetosti zapreminskog prostora deponije koju će da zauzme deponovani otpad iz Čačka, ističe Milosavljević.

Svako ozbiljno preduzeće, po njegovom mišljenju, koje se bavi upravljanjem deponije, moralo bi da ima jednu takvu analizu pre ulaska u ovakav posao jer se radi o velikoj količini komunalnog otpada a čelnik grada koji je potpisao saglasnost morao bi da ima minimum znanja i minimum odgovornosti prema građanima Kragujevca da bez jedne takve analize ne potpisuje saglasnost, zaključuje Milan Milosavljević ispred ZKZNS.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari