aleksandar jovanović ćutafoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Pokret Ekološki ustanak ocenio je večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predlogom referenduma o sopstvenom opozivu, „po običaju svojim teatralnim obraćanjem javnosti opet zamajava građane“.

„Aleksandre Vučiću nisi tema ti. Hiljade građana ti sa ulica širom zemlje poručuje – ‘U Srbiji neće biti kopanja litijuma'“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret je dodao da „nikakve garancije, niti lažne javne rasprave neće pomoći Vučiću da otera meštane Gornjih Nedeljica iz svojih kuća“.

„Proterivanje ‘Rio Tinta’, ukidanje projekta ‘Jadar’ i trajna zabrana kopanja litijuma na teritoriji cele Srbije – za to će se građani ove zemlje izboriti. Rudnika neće biti. Terazije, 10. avgust u 19 sati“, naveo je Ekološki ustanak, pozivajući na protest u Beogradu.

Predsednik Srbije predložio je večeras, govoreći o svojoj podršci rudarenju litijuma u dolini Jadra, raspisivanja referenduma o svom opozivu do kraja godine, ukoliko opozicioni poslanici prikupe bar 70 potpisa za to.

Više advokata i predstavnika opozicije naveli su da Ustav Srbije ne prepoznaje referendum kao mogućnost razrešenja predsednika, već da je za razrešenje isključivo nadležna Skupština Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari