SAD ne mogu odlučivati o daljem proširenju EU, ali svakako mogu aktivno uticati na čitav proces.

To smo mogli videti i u praksi, da put do Brisela vodi preko Vašingtona – rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović na panelu „Ekonomska i politička kriza i proširenje EU – izgledi Zapadnog Balkana posle priključenja Hrvatske“.

Na panelu, u okviru seminara studenata FPN na Kopaoniku, Joksimovićeva je istakla da ekonomska kriza u Evropi može imati ozbiljne i trajne političke posledice, naročito kada je reč o odlukama o upravljačkim mehanizmima. „Kriterijumi za dalje pristupanje EU biće sve komplikovaniji vremenom, što može obeshrabriti zemlje u regionu. Ključnu ulogu će imati Nemačka“, ocenila je Joksimovićeva.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić navela je da je EU na osnovu ranijih iskustava počela da postavlja strože i zahtevnije uslove, što za Srbiju ne može biti loše, imajući u vidu važnost unutrašnjih reformi.

„EU je stavila akcenat i na ekonomske kriterijume, tako da će zemlje koje pristupaju Uniji morati da naprave planove ekonomskog razvoja“, ukazala je Bobićeva.

Novinar londonskog Ekonomista Tim Džuda istakao je da je za Srbiju i druge zemlje u regionu veoma bitno da reše ekonomska pitanja. Osvrćući se na dalji proces proširenja, Džuda je rekao da je teško govoriti o tome jer je pitanje kako će region i EU izgledati u narednih pet do šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari