Oko stotinjak pripadnika navijačkih grupa i desničarskih organizacija okupilo se sinoć u centru Beograda na Trgu Republike izrazivši svoj protest zbog hapšenja haškog optuženika generala Ratka Mladića, pri čemu je skup protekao bez većih nereda.


Sve je počelo negde oko Demonstracije 20 sati kada su se male grupice od po pet do šest momaka starosti oko 20 do 25 godina počele sakupljati u centru Beograda, tačnije rečeno na Trgu Republike. Mladići po čijoj se garderobi jasno moglo uočiti da se radi o pripadnicima navijačkih grupa beogradskih klubova kojima su bliske ideje nacionalističke desnice „patrolirali“ su gradom sa namerom da se grupišu. U centralnim gradskim ulicama bile su primetne te male grupe obučene po navijačkom „peesu“ odnosno u takozvanu „kežual“ garderobu koju odlikuju trenerke, dukserice, šorcevi, kačketi i kombat jakne. Neki od njih su imali ambleme svojih navijačkih grupa i šalove a mogle su se primetiti i jakne i prišivači sa dvoglavim belim orlom. Dosta njih je u rukama nosilo konzerve ili plastične flaše piva (u to vreme je prodaja alkohola na kioscima i prodavnicama još dozvoljena). Na Trgu Republike, pored Narodnog pozorišta i na prilazima Knez Mihajlovoj ulici nalazile su se jake policijske i žandarmerijske snage koje su ometale okupljanje desničarskih aktivista. Navijači se nisu dali pokolebati i uporno su šetali Knez Mihajlovom i okolnim ulicama tražeći istomišljenike međutim nijedna od grupa se nije usudila da preuzme inicijativu i okupi raštrkane „ekipe“ oko sebe.

U jednom trenutku oko 20 i 25 sati na Trgu Republike se pojavila grupa mladića sa zastavom Srbije a petnaestak minuta kasnije još jedna. To kao da je bio signal za ostale grupice da počnu da se grupišu na Trgu Republike ali još uvek ne reagujući na bilo koji način. Prekretnica je nastupila oko 21 sat kada je tridesetak mladića pristiglo iz pravca autobuske stanice linije 37 koji su počeli da skandiraju „Ratko Mladić, Ratko Mladić“.

Potom se začuo aplauz ostalih okupljenih „kežuala“ koji su po komandi prihvatili to skandiranje. Usledila je onda salva zvižduka za koju nije bilo teško pretpostaviti da je upućena prisutnoj policiji. U više navrata prisutni ekstremisti su skandirali „Spasi Srbiju i ubij se Tadiću Borise“. U 21 i 30 zapaljena je jedna baklja uz gromoglasno odobravanje u to vreme već oko 300 okupljenih desničara. Do paljenja baklje je došlo nakon što su policajci pomeranjem svog kordona ekstremiste potisnuli ka delu Trga Republike u kome se nalaze dva kioska i autobuska stanica.

Policijski odgovor na paljenje baklje je bilo dovlačenje dodatnih jedinica u punoj opremi za razbijanje demonstracija što su okupljeni protestanti dočekali novim salvama zvižduka. Oko 21 i 45 policijski kordon je uspeo da potisne navijače i sa tog dela Trga Republike na kome su se nalazili a oni su se uz skandiranje „Idite na Kosovo“ raštrkali po okolnim manjim ulicama. Nakon toga nisu primećeni veći incidenti sem što je oko 22 i 15 na uglu ulica Despota Stefana i Džordža Vašingtona zapaljen jedan kontejner. Treba napomenuti da su sinoć na ulicama Beograda bile prisutne veoma brojne policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari