Eliza Hodža: Šetala sam Beogradom i bila slobodna

* Ako je provokacija natpis UČK (OVK), to onda nisam ja, nema ničeg terorističkog u mojim fotografijama, isto bih fotografisala i neki protest u Srbiji
Umetnica iz Prištine čije su izložbene fotografije zaplenjene na Merdaru govori za Danas

Ostavite komentar


  1. Мање више остало, али ово је пресна гомила лажи.
    – Mi smo bili izbačeni iz institucija i nismo imali pravo da u njima učestvujemo, niti su nas institucije prepoznavale kao ljude. Mi nismo imali mogućnost da učestvujemo na našem jeziku, što je osnovno ljudsko pravo. Mi nismo imali autonomiju, a to je bila nužna stvar. Srbi na Kosovu imaju zagarantovana prava i drže teritoriju pod kontrolom.
    Има нас који смо довољно стари да смо савременици тог доба.

    1. Ja sam npr. dovoljno mator da se sećam, i sećam se da 93-će u Prištini nisam video nijednog Albanaca da radi bilo kakav posao u bilo kojoj instituciji.

    2. Apsolutno se slazem…Naravno da ima nas koji SE secamo svega..Bukvalno mam je oteta zemlja.Albanski protesting su bili poznati Po tome sto su decu stavljali u prave redove..svojim ocima gledala..Imali su sva prava..lazu..I dosli su ovde da lazu…Uzas je sto je ova izlozba dozvoljena.

    3. Pišeš tako jer ne znaš šta su Miloševićevci radili od 1988.

      1. A ti pišeš tako jer imaš neki lični animozitet prema Miloševiću. Siguran sam da mrziš i sve današnje aktuelne političare na vlasti. Šta je to Milošević radio 1988 godine? Izjavio da su Kosovo i Metohija neotudjivi deo Republike Srbije i da „niko ne sme da ih bije“?! Živeo sam u Peći.I sve preživeo na svojoj koži. Sve što je ova gospodja rekla uglavnom je jedna velika i GOLA LAŽ. Albanci su imali sva prava. Školovali su se na svom jeziku. Posao su uglavnom dobijali Albanci jer je bilo obavezno poznavanje albanskog jezika. Imali su svoj univerzitet. Svoju televiziju. Dobijali su stipendije i regresiran im je smeštaj u domovima, za razliku od Srba. Apsolutno su imali autonomiju ali su zaustavljeni kada su hteli da formiraju državu, koja je već de fakto postojala. Sećam se priloga na CNN-u, koji je primetio da su sve antene okrenute prema Albaniji. Na pitanje zašto nisu te antene okrenute prema Beogradu najveći broj njih odgovara da ne zna srpski i da nema potrebe da gledaju srpski TV program. Prethodno je, u tom istom javljanju, govorio kako je Albancima oduzeto pravo da govore na albanskom jeziku. Svaki gledalac kome je IQ veći od broja cipela bi se zapitao: Pa ako ne znaju srpski na kom jeziku su ih to Srbi prisiljavali da govore? Na kineskom ili…?! Mislim smešno i jadno ali, naćžalost, još uvek „pali“. Uostalom, ona je samo jedan sledbenik i promoter albanskog terora, koji se sprovodi nad Srbima više od jednog veka. Ona to radi, samo drugačijim sredstvima. Propaganda pomoću kulture ili, kultura u službi propagande.Da Vas podsetim baš te 1988 godine Patrijarh Pavle je putovao u Njujork sa pasošem koji je prvo, bio ispisan na albanskom a onda, „prevod“ na srpskom. Samo što je nama bilo ispod časti da iznosimo i takve detalje. Uostalom nisu krivi Albanci. Najviše krivice snosimo mi sami. Za svoju glupost, nezrelost i naivnost.

        1. Javio se dežurni apologeta heroja Slobice. Nikada mi neće biti jasno da Vi Kosovari, Mladenoviću, koje je među svim Srbima drug Slobica najgore nasankao, i dan danas držite njegove ikone po zidovima, i klanjate njegovu crnu misu!? Jad i beda tribalizma!…

          1. Depresivni ste gospodine. Ali, ako mislite da pomaže, samo nastavite. Kažu da je mržnja retrogradno osećanje koje „ubija“ ali, ako na Vas „srbofobija“ deluje pozitivno, samo napred. Sve samo za mentalno zdravlje.

          2. Ne umete da se suočite s istinom, Mladenoviću, pa Vam je lakše da prorumačite kako Vas zli čika mrzi. Da ponovim: jad i beda!

  2. Beogra je i tvoj glavni grad i Beogradom mogu svi da setaju slobodno i da budu sigurni

      1. beskrajno zabavlja ta doslednost u demosntraciji autosovinizma pomesanog sa stokholmskim sindromom i to na svaku vest i po svaku cenu.

        1. Je l’ to zato što nisam patrijotski zabio glavu u pesak, ili neko gore mesto, rođače?

          1. Nismo mi nikakvi rodjaci. Ne zanima tebe Taton, ne glumataj, on ti j e samo izgovor da istovaris svoju dnevni tovar palanackog autosovinizma i nista vise.

          2. Meni je nesretni Taton pao (sic!) na pamet čim sam pročitao kako je Beograd „siguran za sve“; ako Vama nije, to je zbog klikera. Čitam danas u novinama kako navijački ološ u nedostatku „tuđina“ razbija glave „našijencima“… Venim da dok se Beograd ne obračuna s tim ološem ne može baš da tvrdi kako je bezbedan i slobodan, zar ne?

  3. U pravu ste Eliza. I mi Srbi neki put teško prihvatamo realnost.
    S. Milošević je bio loš čovek I ocrnio je naš narod I našu istoriju. Hvala na razumevanju da je to uradio režim Miloševića a ne Srpski narod.

  4. A da li si se zapitala kako nasi ljudi na Kosovu zive,da li mogu da se krecu slobodno?

  5. A zašto ja nisam bio slobodan, već reketiran i maltretiran tokom vožnje preko Kosova?

  6. Каква замена теза, наравно да Београдом и Србијом може да шета слободно било ко и било кад. Проблем је што по Косову и Метохији то Срби не могу, јер им мира не дају Албанци. Проблем је што су Албанци дивљачки и вандалски рушили, руше и рушиће наше цркве и манастире и друга наша културна добра. Проблем је што уместо да се говори о томе, измишља се проблем где га нема, како би се сакрила чињеница да се један народ у Европи прогања пред очима целог света, који за то ич не мари. Сви ликови из ове албанске дружине у Београду раде, мање или више, у интересу албанских националистички интереса. Да им је стало до правде осудили би погром српског народа са КиМ који траје годинама.

    1. Dakle, bili ste na festivalu i s njega poneli takve utiske, ili mlatite na prazno? O čemu se od ta dva radi, Dušane?

  7. A šta bi se desilo da je neka devojka iz Beograda došla na Kosovo i na svojim radovima se videla Srpska zastava ili nešto drugo od Srpskih simbola. Reći ću ti. Isto što je uradila i naša policija. Bilo bi oduzeto.

    1. Izvini sto moram tako da ti kazem, ali lazes. Svaki dan, ali bas svaki dan dolaze devojke i mladici iz Srbije u Kosovo, i niko ih nista mu ne kaze. Zastavu Srbije imas sirom Kosova, samo moras da dodjes pa da ga vidis, a ne da pricas sa jezikom RTS-a ili slicnih.
      Npr. u Gnjilanu gde radim, volis da razumes ili ne, volis da prihvatis ili ne, ali zajedno sa Srbinom i Partesa radimo i ako mogu da kazem, najbojli smo prijatelji. To ti je samo jedan primer, a takvih budi sigurno da ih ima hiljadama !!! Otvorite oci, i pogledajte realnost, a ne RTS-a i slicnih !

      1. Moram da kazem da ti lazes. naravno da ima primera gde Srbi i Albanci saradjuju ali ti premri nisu ni pravilo ni tipicni primeri iz svakodnevnice. Ovih dana, da ne spominjemo ranije slucajeve, imao si napad na svestenika i njegovu porodicu, napade na Srbe medju kojima je bila i beba od 6 meseci, napadi na Srbe koji su hteli da udju u svoju crkvu, jedan od njih je dobio kamen u glavu i teze je ranjen itd. Sve ovo se desilo u zadnjih nekoliko dana. Vi Albanci mozete da lazete sebe da ste drugaciji i da na Kosovu teku med i mleko, ali sta je poenta? Sto pre se suocite sa vasim pravim licem a, bice bolje za sve.

      2. Znaci nije bilo kamenovanja Srba, kod Kline, nije bilo napada na svestenika u selu Zac, nije bilo kamenovanja ambulante u Suvom Dolu? To je sve RTS propaganda? Kapiras da je i Danas objavio vesti u vezi tih napada, hoces da kazes da i Danas laze?

  8. Ne interesuje me kultira albanaca (šiptara) koji su oteli deo moje zemje i koji svakodnevno vređaju, napadaju, maltretiraju , ubijaju noje sunarodnike na Kosvu i Metohiji.

  9. Slike govore vise od reci,a Beogradom,za razliku od Pristine,svako moze slobodno da seta.

  10. Šta misliš da li se i Srbi tako slobodno kreću, tamo odakle si došla,kao što si se ti kretala Beogradom?

  11. Ono sto se moze zakljuciti iz ovog intervjua je da su mladi Albanci koji sebe vide kao urbane i otvorene u stvari na liniji sa najtvrdokornijim albanskim nacionalistickim svetonazorom i da su ekvivalent srbskim radikalima, onima iz Dveri, Zavetnicima i slicnima. To jako nije dobro. Zaista sam ocekivao mnogo vise od Albanaca koji su ucesnici ovog festivala a ne ove nacionalisticke i propagandisticke fraze koje se ne menjaju vec decenijama.

  12. Da je Srpkinja, sa ovakvim stavovima i tumacenjima proslosti i sadasnjosti bila bi clanica Dveri i sigurno je ne bi intervjuisali za Danas niti joj organizovali izlozbu u albanizovanoj Pristini ili Tirani, najverovatnije je ne bi ni pustili na Kosovo. Ali zato kada si Albanka i to cak i sa ovakvim stavoima i tumacnjima, ti si urbana i cool, progresivna i moderna.

    1. Zaista,@ dupli standardi,promovišete,bar u delu svog komentara,duple standarde!Pitanje glasi: sta je to ĺoše za srpski narod u patriotskom programu Dveri?

      1. Pa, ono jeste, Vrahos, etno-fašizam još nismo probali; ko zna, možda je lekovit….

  13. Najsmesnije je da su po politickom i nacionalistickom DNK, a sta se vidi i na osnovu ovog intervjua, mnogo blizi, cak i identicni albanski ucesnici ove manifestacije i oni Srbi koji su demonstrirali protiv te manifestacije. Ono sto smo procitali u ovom intervjuu je jedna tipicna spika nacionalista koji amnestira svoje i osudjuje one druge iako su radili i rade iste stvari. Na zalost, ova manifestacija, iako mozda i dobro smisljena ne donosi reultate, previse je politike i propagande umesano i najbolje bi bilo ovu manifestaciju odloziti za vreme kada svi ucesnici i drustva budu dovolno zrela.

  14. Kako da ne ALbanci su sve“ naivni“ kao i gospodja Eliza…Ne bi joj niko oduzeo fotografije da zaista nemaju ncinalisticku konotaciju …

  15. Beograd je divan grad.Grad koji ce svakoga ko to zasluzuje docekati sirom rasirenih ruku,bez obzira koje je nacionalnosti.Dok na KiM to nije slucaj.Srbi na KiM zive u stalnom strahu,deca ne smeju sama napolje,u skolu,svakodnevno se desavaju napadi na Srbe bez ikakvog razloga….

  16. Neka tako slobodno prošeta Prištinom neka Vaša vršnjakinja, prepoznatljiva Srpkinja! (Hoću reći: Malo morgen!)

  17. Bilo kako bilo , vi ste zeleli veliku srbiju, a mi republiku kosovo , ako ocete u evropsku uniju , treba prihhvatiti realnost da Kosovo nije vise Srbija

  18. @Milivoje Radaković

    Tek sada vidim koliko si aktivan u pisanju komentara. Ima ih samo danas, koliko? Deset, dvadeset? Steta sto autosovinizam koji izbija iz tvojih komentara ne proizvodi npr. struju, osvetljavao bi pola Beograda.

    1. Ne pada mi teško, rođače! Vladam maternjim jezikom, pa sam u njemu ko riba u vodi (što se za Vas ne može reći; jeste li uopšte Srb?), a patriotsko me čuvstvo nagoni da doprinesem narodnom prosvešteniju koliko mogu. Pitajte sta Vam nije jasno, na sve ću Vam uredno otpisati. Uzdravlje!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.