Alen nakon sastanka s Vučićem: Važan kontinuirani napredak ka normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom 1Foto FoNet: Zoran Mrđa

Podsekretarka Stejt departmenta SAD za javnu diplomatiju Liz Alen je danas posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu saopštila da je važan kontinuirani napredak ka normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom putem dijaloga u kojem posreduje Evropska unija.

Stejt department je saopštio da su Alen i Vučić razgovarali o globalnim pitanjima i napretku Srbije ka većoj integraciji sa EU, uključujući i Plan za rast za Zapadnog Balkana.

Alen je rekla da je važno sarađivati u izgrandji evropske i regionalne stabilnosti kojoj prete agresija Rusije na Ukrajinu i destabilizacija koju Kremlj širi dezinformacijama.

Ona je takođe istakla mogućnosti za jačanje veza u kulturi i prosveti uključujući i novonajavljeno otvaranje Američkog resursnog centra u Beogradu 2025. godine.

Vučić je saopštio da je sa Alen razgovarao o unapređenju saradnje, regionalnim i geopolitičkim pitanjima, evropskom putu Srbije i problemima Srba na Kosovu.

„Ukazao sam na pritiske sa kojima se suočavaju Srbija i Srbi i zamolio SAD da pojačaju svoj angažman i iskoriste svoj uticaj kako bi se očuvala stabilnost regiona i stvorili preduslovi za iskrenu saradnju i konkretan napredak regiona i svih naših građana ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti“, objavio je ;Vučić ;na Instagramu uz fotografiju susreta sa američkom zvaničnicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari