Ko je američka zvaničnica Elizabet M. Alen koja se sastala u Beogradu sa Vučićem? 1Foto FoNet: Zoran Mrđa

U istom danu, kada u 18 sati popodne treba da održi govor na temu istorijskog rezvizionizma, u Ruskom domu u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić susreo se sa američkom zvaničnicom Elizabetom M. Alen.

Vučić je na Instagramu objavio da je sa Elizabetom M. Alen, državnom podsekretarkom za javnu diplomatiju i javne poslove Sjedinjenih Američkih Sržava, imao koristan razgovor o regionalnim i geopolitičkim pitanjima.

U zvaničnoj biografiji Elizabete M. Alen se navodi da ju je državni sekretar Entoni Blinken postavio u april 2022. na funkciju podsekretara za javnu diplomatiju i javne poslove. Kasnije je nominovana i položila zakletvu i u juna 2023. postala 10. državni podsekretar za javnu diplomatiju i javne poslove SAD.

Elizabet M. Alen je takođe bila pomoćnik sekretara za globalne javne poslove od septembra 2021. do aprila 2022.

Alen je započela svoju karijeru u američkom Stejt departmentu u Kancelariji za globalna ženska pitanja i Birou za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona, navodi se.

Tokom administracije Obame-Bajdena, radila je u Stejt departmentu kao direktorka za strateške komunikacije i javne poslove za obrazovna i kulturna pitanja.

Dugogodišnji je strateg za komunikacije i odnose sa javnošću, ranije je bila partner u strateškoj savetodavnoj firmi FGS Global, gde se specijalizovala za strategiju poruka i zagovaranja, upravljanje reputacijom u kriznim situacijama, i komunikaciju izvršnog rukovodstva o nizu pitanja međunarodne javne politike.

Pre FGS-a, Alen je provela sedam godina u Beloj kući tokom administracije Obama-Bajden, obavljajući funkciju zamenika direktora za komunikacije i zamenika pomoćnika predsednika Baraka Obame, direktora Bele kuće za planiranje poruka i zamenika direktora za komunikacije tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Tokom svog mandata u Beloj kući, Alen je upravljala komunikacijskim planiranjem oko predsednikovih prioriteta, unutrašnje i spoljne politike, zakonodavne i strategije razvoja.

Navodi se i da je upravljala porukama tokom složenih događaja, revolucionarnim intervjuima i dokumentarcima, i medijskim pokrivanjem predsednika Obame i potpredsednika Bajdena širom Sjedinjenih Država i u više od 30 stranih zemalja na pet kontinenata.

Godine 2020, Alen je služila kao direktor komunikacija potpredsednice Kamale Haris u predsedničkoj kampanji Bajden-Haris.

Elizabet M. Alen je kako se navodi, ponosni građanin Bafala, grada u saveznoj državi Njujork, a univerzitetsko obrazovanje stekla je na Državnom univerzitetu Njujorka (SUNI) u Geneseu.

Pre nego što je stigla u Beograd, gde treba da prisustvuje i uručenju nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo, i sretne se sa više zvaničnika, Elizabet M. Alen je posetila Bosnu i Hercegovinu, i odala počast žrtvama u Srebrenici, o čemu je javnost obavestila na mreži Iks.

Potpom u Prištini, na Kosovu, Elizabet Alen, kako javlja Radio Slobodna Evropa planira da se sastane sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali „o podršci SAD-a putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zlonamernog uticaja“.

Tokom boravka na Kosovu, podsekretarka Alen će posetiti američke pripadnike raspoređene u okviru mirovne misije NATO snaga (KFOR) u kampu Nothing Hill, „naglašavajući posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i bezbednosti u regionu“.

Poslednja stanica na Zapadnom Balkanu za podsekretarku Alen biće Skoplje, piše RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari